Jesu li Matej, Marko, Luka i Ivan zaista autori Evanđelja?

Jesu li Matej, Marko, Luka i Ivan zaista autori Evanđelja?

Kritičari Novog Zavjeta često tvrde da su imena imena autora dodana kasnije nakon što su već pisma kružila po ranoj Crkvi. Umjesto Mateja, Marka, Luke i Ivana, istinski autori, kako kažu bili su...

Stijena bijaše Krist

Stijena bijaše Krist

Osim epiteta poput "Ime" ili "Ja Jesam", Isus Krist se može pronaći u Starom zavjetu opisan u vidu Boga kao Stijene. Tim epitetima želi se ukazati na čvrstoću i sigurnost koju ljudski rod može pronaći kod svog Boga. Judeokršćanski Bog samim time ne ističe u Pismima svoju nekakvu nadmoć i silu, već ljudski dom. Kršćanski Bog je osoban Bog, i opisivan je još od Starog zavjeta kao Otac. Tako kršćani i Židovi dobivaju objavljenu sliku Boga kao roditelja, sa kojim moraju imati osoban odnos. Upravo je uspostavljanje pravilnog roditeljskog odnosa sa Bogom nešto na čemu je i Isus posebno inzistirao. Onaj tko je dijete se s pravom mora nadati baštini i oprostu (naravno, to ne znači da ima opravdanje za grijeh, zbog ustrajanja u grijehu može i nastradati). Neki od primjera koji Boga opisuju kao Stijenu može se pronaći u Ponovljenom Zakonu:


Ponovljeni Zakon 32
1 "Slušajte, nebesa, sad ću govoriti; čuj, zemljo, riječi usta mojih!
2 Nek' mi nauk daždi poput kiše, kao rosa riječ nek' moja pada, kao kišica po mladoj zeleni, kao pljusak po travi velikoj!
3 Jer, Jahvino ću ime uznositi, a vi Boga našeg veličajte!
4 On je Stijena, djelo mu je savršeno, jer pravi su svi njegovi putovi. Bog je on vjeran i bez zloće, pravedan je on i pravičan.
5 Oni mu se iznevjeriše - nisu mu sinovi, već nakaze sinovske, porod izopačen i prepreden.
6 Tako li uzvraćaš Jahvi, narode glupi i bezumni! Nije li on Otac tvoj, Stvoritelj, koji te sazdao, po kom postojiš?
7 Spomeni se dana pradavnih, promotri godine od naraštaja do naraštaja. Oca svoga pitaj, i poučit će te, pitaj starije, pa će ti kazati.
8 Kad je Višnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova:
9 tad Jahvu njegov narod zapade, Jakov bi njegova baština.

 

Bog je to Abrahamov, Izakov i Jakovljev. Izakovu potomstvu Bog je obećao vječnu baštinu i slopio je Savez Vječni sa njime. Iz Izakove loze potječe i David, a iz Davidove Isus Krist. Da je Isus Krist ta stijena, svjedoči Novi zavjet. Utjelovljeni Gospodin pokazuje ljudima milosrdno lice i (pre)odgaja ih u svojem vječnom putu. Pavao kao farizej i psimoznanac spoznaje poruku Božje Riječi da je kršćanima objavljeno:

 

Prva poslanica korinćanima 10,4
i svi su isto duhovno piće pili. A pili su iz duhovne stijene koja ih je pratila; stijena bijaše Krist.

 

 

Izvori:
Foto: http://en.wikipedia.org

 


Objavi na Facebooku
Božja Riječ kao univerzalna IstinaSuprostavljeni Istini"Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide""Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi""... ali opažam u svojim udovima drugi zakon koji vojuje protiv zakona uma moga i zarobljuje me zakonom grijeha koji je u mojim udovima"O krštenju male djeceGrijeh koji se nikada ne oprašta po Bibliji"Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!""...A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu..."'Da li je po Bibliji baš svatko dostojan da uopće čuje puninu?Pazite što govorite i pišete, jer Riječi su Svete"Tko može grijehe otpuštati doli Bog jedini?"Jesu li ljudi u Isusovo vrijeme bili slični današnjim ili zaostali kako ih suvremeni svijet prikazuje?Pitanje plaće... "Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite?""Nevoljna je sudbina dodijeljena svima ljudima, težak jaram sinovima ljudskim od dana kad izađu iz utrobe majčine do dana kad se vrate majci svega živog."Tko je žena o kojoj prorokuje Ivan u Otkrivenju? "Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda."Što Bog kaže o onima koji promiču slučajni nastanak svega te žive po paroli "živi punim plućima"Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?"Od sada blaženi mrtvi koji umiru u Gospodinu!"Gospodin ljubi pjesmu"Jer da nije vjerovao da će pali vojnici uskrsnuti, bilo bi suvišno i ludo moliti za mrtve.""A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub."Duh Sveti i darovi Duha SvetogaHomoseksualizam kroz znanost te Stari i Novi zavjet"Ugleda smokvu kraj puta i priđe k njoj, ali ne nađe na njoj ništa osim lišća pa joj kaže: 'Ne bilo više ploda s tebe dovijeka!'"Jeste li sigurni da ste vjernik?Zbog čega je Isus morao ne samo patiti nego i umrijetiKoja je bila svrha kipova kojima je Bog zabranio klanjanje u Starom zavjetuZbog čega je Isus dao povjerenje grešniku PetruBiblijski citati koji otkrivaju da je Isus BogMilošću spašeni po vjeriMarija, žena u najiskonskijem smislu riječiBog je dopustio koronavirus, bolesti i potreseBog ljubi siromahe

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara