Što je to islam (muhamedanstvo) u vidu kršćanskog pogleda na krivovjerje?

Što je to islam (muhamedanstvo) u vidu kršćanskog pogleda na krivovjerje?

Krivovjerje ili hereza je vjerovanje koje su crkveni autoriteti ocijenili iskrivljavanjem kršćanske vjere. Neka od tih vjerovanja su iznjedrila i nove religije, kao što je riječ o islamu. Tako je...

Jeste li sigurni da ste vjernik?

Jeste li sigurni da ste vjernik?

Jeste li se ikada zapitati da li je točna vaša predodžba o tome što znači vjerovati i da li vjera može biti živa ili mrtva? Da li sebe smatrate aktivnim vjernikom ili pasivnim? Postoji li uopće definicija aktivnog ili pasivnog vjernika u biblijskom smislu, ili ne postoji? Ima li vjera elemente u sebi koji ju manifestiraju, i potvrđuju kao vjerovanje nečeg, pouzdavanje u nešto, pokazati će nam jasno sljedeći odjeljci iz Svetog pisma.

Prema Bibliji, Isus govori da svatko tko je vjernik, ima vječni život:

 

Ivan 6 -
47Zaista, zaista, kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni.

 

Ovako, kada čitamo ovo bez konteksta se čini da je to jednostavan čin i da je lako do kraljevstva nebeskoga. Pritom također zamjetite da Isus nigdje ne spominje razinu vjere, nego koristi riječi "tko vjeruje". Zapitajte se duboko misli li ovdje Isus na potpunu vjeru, ili nestalnu.

 

Pogledajmo sada ove Isusove riječi koje također obuhvaćaju vjernike:

 

Matej 7 -
21"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. 22Mnogi će me u onaj dan pitati: 'Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?' 23Tada ću im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!'"

 

Kada se dodaju ove Isusove rečenice, tremin vjernik dobiva dublje značenje. Isus jasno govori čak i onima koji su imali velike darove prorokovanja ili istjerivanja đavla, da neće ući u kraljevstvo nebesko ako neće činiti volju Boga.

 

Prema ovim citatima, znamo sljedeće: Vjera spašava (prvi citat). Nije svatko tko govori "Gospodine, gospodine" istinski vjernik (drugi citat). Isus traži istinske vjernike; a to znači one koji čine volju Božju. Zašto je to tako, objasniti će nam Jakovljeva poslanica.

 

Naša braća protestanti vjeruju upravo da samo vjera spašava (bez obzira na djela), ignorirajući drugi Isusov citat o ljudima koji su bili vjernici, i čak velika djela činili u Njegovo ime.

 

Možemo zaključiti na temelju ovoga o smislenosti vjere: Vjera je pod punim nazivom "vjera" u Isusa prisutna u punini, i ta vjera isključuje ne činjenje djela; jer inače ne bismo ne činili, budući da srcem vjerujemo i Isus nam je stalno na pameti.

 

Kako objašnjava Sveto Pismo, vjera bez djela je mrtva:

 

Jakovljeva poslanica 2 - 17Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u sebi.

Jakovljeva poslanica 2 - 26Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djela mrtva.

 

Otac protenstantizma Martin Luther nikada nije dokraja priznao Jakovljevu poslanicu kao Riječ Božju.

 

Zamislite si ovo. Kažete da vjerujete. Uvjereni ste da vjerujete. Napravite grijeh. Sjetite se tada riječi "vjera bez djela je mrtva". Upravo u momentu kada ste sagriješili, niste vjernik. Svaki puta, kada god napravite pa i najmanji grijeh, neka vam u misao uđe riječ Svetog Pisma: "vjera bez djela je mrtva". Kada se uzoholite neka vam ta misao dođe u srce. Kada drugi pati zbog vas. Kada povrijedite nekoga. Kada slažete, svaki puta se sjetite "vjera bez djela je mrtva". Svaki puta kada bludno sagriješite neka vam u pamet uđe Riječ Božja: "vjera bez djela je mrtva". A svatko tko doista vjeruje (živom vjerom), bit će spašen.

 

Vjera bez djela je doista mrtva. Sama po sebi, budući da je mrtva - ništavna je. Vjerujte, i činite djela Božja, i imati ćete pravu vjeru, a samo istinska vjera vodi u kraljevstvo nebesko, kako je Isus pokazao na primjerima onih koji su govorili "Gospodine, Gospodine", a nisu činili.

 


Objavi na Facebooku
Božja Riječ kao univerzalna IstinaSuprostavljeni Istini"Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide""Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi""... ali opažam u svojim udovima drugi zakon koji vojuje protiv zakona uma moga i zarobljuje me zakonom grijeha koji je u mojim udovima"O krštenju male djeceGrijeh koji se nikada ne oprašta po Bibliji"Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!""...A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu..."'Da li je po Bibliji baš svatko dostojan da uopće čuje puninu?Pazite što govorite i pišete, jer Riječi su Svete"Tko može grijehe otpuštati doli Bog jedini?"Jesu li ljudi u Isusovo vrijeme bili slični današnjim ili zaostali kako ih suvremeni svijet prikazuje?Pitanje plaće... "Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite?""Nevoljna je sudbina dodijeljena svima ljudima, težak jaram sinovima ljudskim od dana kad izađu iz utrobe majčine do dana kad se vrate majci svega živog."Tko je žena o kojoj prorokuje Ivan u Otkrivenju? "Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda."Što Bog kaže o onima koji promiču slučajni nastanak svega te žive po paroli "živi punim plućima"Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?"Od sada blaženi mrtvi koji umiru u Gospodinu!"Gospodin ljubi pjesmu"Jer da nije vjerovao da će pali vojnici uskrsnuti, bilo bi suvišno i ludo moliti za mrtve.""A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub."Duh Sveti i darovi Duha SvetogaHomoseksualizam kroz znanost te Stari i Novi zavjet"Ugleda smokvu kraj puta i priđe k njoj, ali ne nađe na njoj ništa osim lišća pa joj kaže: 'Ne bilo više ploda s tebe dovijeka!'"Zbog čega je Isus morao ne samo patiti nego i umrijetiKoja je bila svrha kipova kojima je Bog zabranio klanjanje u Starom zavjetuStijena bijaše KristZbog čega je Isus dao povjerenje grešniku PetruBiblijski citati koji otkrivaju da je Isus BogMilošću spašeni po vjeriMarija, žena u najiskonskijem smislu riječiBog je dopustio koronavirus, bolesti i potreseBog ljubi siromahe

Vaš komentar:

refresh slike

da, siguran sam. sa svim svojim padovima i neuspjesima znam da jesam vjernik, jer je moje duboko predano opredjeljenje i odabir biti kristov. osjećam to beskrajno strpljenje kojim me prati i ne napušta, kojim se uvijek iznova vraća kad ga zovem za izbavljenje od sumnji i padova.

striko