Je li bit Božića u obiteljskom druženju, darovima i velikoj konzumaciji hrane? Zbog čega slavimo Božić?

Je li bit Božića u obiteljskom druženju, darovima i velikoj konzumaciji hrane? Zbog čega slavimo Božić?

Ako netko traži odgovor koji je smisao Božića, odmah ćemo se ograditi od prve rečenice iz naslova ovog teksta. Smisao i bit Božića. Toliko mnogo interpretacija (krivih); a toliko jednostavan...

Svrhovit život

Svrhovit život

Donosimo preporuku knjigu koju je napisao protestanstki pastor, a preporuke dolaze iz nekih eminentnih Hrvatskih imena katoličanstva - kao što su Tomislav Ivančić i Zvjezdan Linić. U knjizi "Svrhovit život" koja se smatra pravim blagom pogleda na kršćanski život, sagladava se bitnost življenja u duhu, a ne kulturnim vrijednostima određenog područja.

 

Ova knjiga je povrh svega, odličan priručnik kako živjeti svoj kršćanski život.


Protestantski pastor Rick Warren govori o bitnosti svijesti o razmišljanja o slučajnosti nastanka svijeta (da li je sve slučajnost) i smislu života. Kako sve ima neku svrhu, tako i čovjek je svrsishodan nečemu - Bogu.  Jer kako i Pismo kaže - nitko ne živi sam sebi, nego živi Bogu (koliko god se njemu činilo da je sve samo za svoje ja - no jesmo li sami kreirali svoju dušu ili smo je dobili - da li smo more, ili smo kap u moru).
Stvoreni smo u planu, Božjem planu. Vječnost i bitnost Istine Božje je bitnija od bilo čega na zemlji. Zemlja, za razliku od neba, ne traje vječno. Ne mogu se uspoređivati nebo i zemlja. Baš kao što se ne mogu uspoređivati ni zemaljska, i nebeska ostavština. Autor odvraća pozornost na živi odnos sa Bogom, jer uzalud je, ako na Boga gledamo kao na nekog dalekog, mrtvog. Bog je tu. Sada. I on nas zove. I čeka. Otac zove dijete. Hoće li dijete, poštovati tog Oca, koji mu je sve dao - to je suština ljubavi. Važno je samo hoćemo li se mi odvažiti. Odgovoriti mu. Otvoriti vrata.

“Stvorio vas je Bog, i to za sebe – i dok to ne budete shvatili, nećete moci dokučiti smisao svojeg života”, piše Warren. “Ova će vam knjiga pomoći da razumijete zašto živite i kakav je predivan Božji plan za vaš život – sada i ovdje, ali i u vječnosti.”

Ovo djelo se prema kritici sve više pokazuje kršćanskim klasikom. Zajedništvo sa Bogom, što znači živjeti u Božjoj milosti i u prijateljstvu sa Bogom, te bližnjima, u životu ljubavi i davanja - upravo su teme ove knjige, koje su napisane u ciklusima, što daje dodatnu draž ovoj knjizi.

 

U dvije godine, knjiga "Svrhovit Život" postala je svjetski bestseler, te je prodana je u 20 milijuna primjeraka i prevedena na pedesetak jezika.

 

Preporuke čitateljima za hrvatsko su izdanje napisali prof. dr. Tomislav Ivančić i fra Zvjezdan Linić.


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara