Pripravlja li Waldorfska škola doista za život?

Pripravlja li Waldorfska škola doista za život?

Pogled Josipa Blaževića - članak preuzet sa portala www.ver.hr na Waldorfsku školu koja je zastupljena i u Hrvatskoj:

 

Nepostojanje ili neprimjenjivanje mehanizama kojima bi se vršio nadzor...

Zeitgeist - puno halabuke oko ničega

U proteklih par godina osvanuo je film Zeitgeist - koji se pokazao kao hrpa neargumentiranih navodnih činjenica, pojednostavljujući drevne religije i uspoređujući Isusa sa njima i pronalazeći navodnu povezanost. 
Razlog što ovo možemo tvrditi što se u samom filmu nigdje ne navode konkretni izvori autora koji se bave drevnim religijama da bi se potvrdila njihova vjerodostojnost. Pokazalo se da nijedan povjesničar/proučavatelj drevnih religija zapravo ne priznaje Zeitgeist jer je istina o Horusu te ostalim drevnim Božanstvima daleko daleko drugačija od one kakvima ih prikazuje Zeitgeist. Pogledati zbog toga prvi video, što se tiče relevantnosti izvora i o tome što pišu povijesne knjige o starim religijama. Te također, posebno pogledati drugi, duži video, sa detaljnim objašnjenima starih Božanstava i odličnim replikama koje će pokazati u Zeitgeist-u to što je - puno buke oko ničega:

 

 

 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike

Taj film je opasan jer je na prvu jako uvjerljiv a ako se malo dublje zagrebe je gomila lako dokazivih lazi.
Za potpuno shvacanje do koje mjere laze pogledati "Zeitgeist refuted" i "Zeitgeist - the history rewriten " by Chris White.
Oba su dostupna na youtube.
Pozdrav

Ivan

Adame, vid istine može biti različit za jednoga (ateist) ili za drugog (vjernik), no na koncu; Istina uvijek ispada samo jedna.

Hvala vam na vašem odgovoru i Božji blagoslov.

Svjedocanstva.com

U biti o BOGU nitko ništa ne zna, ali se o njemu mora govoriti, bilo na pozitivan, bilo na negativan način jer činjenica je da je pojam boga oduvijek prisutan u čovječanstvu i vjerojatno i uvijek bude i svatko ce za boga tvrditi da je njegova teorija ona prava. Ateist kaze da boga nema, vjernik kaze da ga ima, istina je točna i za jednog i za drugog i na čemu smo na kraju? Morate shvatiti da nikad necete shvatiti :)

Ali to je ta čar!

Ja osobno ne poznajem istinu jer je to sve igra pokvarenog telefona, a tu igru sam igrao kao dijete ;)

Adam

Jelena, ništa novog u tom dokumentu. Zeitgeist je jedan pogled, no i vrlo jednostran. Mnogi povjesničari se neće složiti sa teorijom koju si ti iznijela. Zeitgeist-ova teorija, da bi bila točna, podrazumijeva da Isus uopće nije postojao - to je njihov najveći problem (budući da je sve navodno u kršćanstvu navodno kopirano). Većina povjesničara se itekako slaže da je kršćanstvo dio povijesti i da je itekako postojao a ne da je bila crna rupa u tom dijelu povijesti - tako danas imamo otkrivene spomenike guverneru Ponciju Pilatu (1961.), spomenike kralju Davidu, Solomonu, itd - koji odgovaraju Biblijskom vremenu i prostoru. Također, razna čudesa koja su se događala kroz povijest a događaju se i dalje; upravo u ime Krista; samo potvrđuju vjerodostojnost. Spomenimo i da nakon vremena reformacije i protureformacije se javlja i novo buđenje duha i otkrivanje od ljudi komunikaciju sa Duhom Svetim - sam sam svjedok silaska Duha Svetoga vlastitim očima na neke ljude. O takvim nadnaravnim stvarima Zeitgeist naravno nema odgovora.
Horus niti je imao 12 apostola; nego se radi o 20 pomagača. Da ne spominjemo sasvim površno paralele autora sa zodijakom, gdje je jako dobro u ovom drugom videu objašnjeno zašto to uoće ne drži vodu. Zeitgeist slično kao i Icke, pokušava objasniti vlastitu nevjeru i spoznaju autora koji su ga kreirali; da bi odgovorio na konačno pitanje Istine tako da će izvore strpati u jedan izvor. Svašta se istina, može interpretirati iz starih spisa - pogotovo kada autor ne navede sve, ili izvadi nešto iz konteksta.
Spomenimo takav jedan primjer - 25.12. kao datum rođenja Isusa oko kojega se vrti Zeitgest - službeni stav katoličke Crkve jer upravo taj da se točan datum rođenja ne zna - vjeruje se da je bio od 4-2 godine nove ere, neki navodi vjeruju i do 6-te. 25.12. se uzima samo kao datum kojim se to rođenje slavi. Taj datum je uzet upravo da razračuna sa starim religijama i poganskim božanstvom Mitre; zbog toga se uzeo upravo taj datum. Autori Zeitgeista kako je film kreiran; insinuiraju kao da je učenje teologije da je Isus rođen 25.12. a to jednostavno nije točno. Niti to stoji u Bibliji, niti je to stav Crkve. Dakle navodim ponovno, to nije službeni stav Crkve.

Navesti ću jedan dobar komentar sa jednog bloga na tu temu:
"Upravo u tome se krije tajna poruke Božića. Sami kršćani, dakle, nisu imali pouzdane informacije o rođendanu Isusa Krista, ali su ga odlučili slaviti na dan nepobjedivog sunca i to usred zime. Prvotno kršćanstvo slavilo je Kristovo uskrsnuće, tj. Uskrs kao svoj najveći blagdan, a ovo uvođenje tuđeg blagdana u svoju praksu i nije toliko nategnuto koliko se možda čini. Naime, valja imati na umu da se sličnosti u takvom štovanju nalaze općenito kod starih naroda te se, dakle, radi o (pra)povijesnom arhetipu. Sam datum 25. prosinca uveden je vjerojatno kompromisom, tj. ne bi li se tim kršćanskim blagdanom potisnula poganska Saturnalia koja inače završava 24. Decembra i nadomjestio festival Mitre, boga sunca. Neki se kršćanski teolozi pozivaju na datost starijeg slavlja Navještenja i 25. ožujka kao njegov datum pa onda iz toga izvlače određenost Božića devet mjeseci poslije kao rođenje devet mjeseci poslije začeća. Međutim, budući da se je mnogo kršćanskih blagdana i svetaca nastavilo na slične ranije poganske kultove, ali uvijek temeljem sličnosti koja između njih prirodno postoji, tako se i Božić u svojoj jezgri odlično poklopio ne samo sa bogom sunca i mitrijanskim nepobjedivim suncem, nego i izvornom židovskom, dakle, i kršćanskom predajom iz proroka Izaije:

Narod koji je u tmni hodio
Svjetlost vidje veliku;
Onima što mrkli kraj smrti obitavahu
Svjetlost jarka osvanu."

Hvala ti na tvojem komentaru

Svjedocanstva.com

Slučajno sam pronašla Zeitgeistov odgovor na ove i slične tvrdnje ... Ovaj pdf sadrži njihove izvore i detaljnije opise nego koji su prikazani u filmu. Malo je opsežan ali tko voli neka izvoli ...

http://zeitgeistmovie.com/Zeitgeist,%20The%20Movie-%20Companion%20Guide%20PDF.pdf

Nisam pročitala sve (i ne mislim jer mi je to tako ne bitno), ali kroz ono što jesam mogu reci da su se autori ovih filmica malo zaletili u osudi samog Zeitgeista, ipak za ovakve tvrdnje treba malo vise istrazivanja ... ili mozda pak drugacija prezentacija.

No opet nazalost i kada bi znali istinite povijesne činjenice, opet bi na neku ruku bili žrtve loših intepretacija - to je ne izbježno. To vrijedi za obje strane ove teme ...

Jelena