Metal i ostale vrste glazbe i ulazak u određeno stanje

Metal i ostale vrste glazbe i ulazak u određeno stanje

Moderni svijet donosi moderne promjene, moderne stavove, modernu glazbu. "Sex, drugs & rock" and roll jedna je stara poznata parola u zapadnjačkom miljeu. Što se krije iza svega, da li je sve...

Poziv na hitnu akciju peticijama do 12.4.2012. - Građanska inicijativa „I ja sam bio embrij“

Poziv na hitnu akciju peticijama do 12.4.2012. - Građanska inicijativa „I ja sam bio embrij“

Katolička Crkva nije protiv potpomognute oplodnje. No ne na bilo koji način. 30+ postotna uspješnost svakako nije neki rezultat pohvale kojim potpomognuta oplodnja zamrzavanjem zametaka 'pomaže' širenju života (budući da istodobno mnogi zametci propadaju, tj. usmrćuju se). Katolička Crkva je protiv svake oplodnje gdje se ugrožava život. Dešava se da zametci propadaju. Dakle svjesno usmrćuju. Znanstvena je činjenica: da život ljudskoga bića počinje začećem, nastankom zigote u trenutku oplodnje jajne stanice spermijem, a koja ima jedinstveni genetski kontinuitet i identitet novonastaloga ljudskog bića. Ako ne počinje začećem, svakoga koji to negira tražimo da navede točno vrijeme kada nastaje život. Istina o početku ljudskog života nije relativna. Dakle konkretno i jasno, budući da se znanost već očitovala.

 

U enciklici Donum Vitae, papa Ivan Pavao II. ističe, da ljudski embrij nastao umjetnom opodnjom ima dostojanstvo kao i odrasla osoba, jer je Božje stvorenje. Stoga zaslužuje brigu i pažnju kao i bilo koje drugo ljudsko stvorenje. Crkva se protivi zamrzavanju embrija, eksperimentiranju nad njima ili korištenju u kozmetičke svrhe. Crkva nije protiv djece rođene umjetnom oplodnjom. Zalaže se, da svako dijete koje dođe na svijet tim putem bude prihvaćeno s ljubavlju.

 

Praktički problemi

 

Prvi razlog protivljenu medicinski potpomognutoj oplodnji je isti kao i protivljenje svakoj kontracepciji, jer se bračni odnos odvaja od prokreacije.

 

Drugi razlog je protivljenje zamrzavanju zametaka, jer zamrzavanje i stajanje 'materijala' u tom određenom stanju oštećuje zametke te ih dovodi u opasnost da se par ne vrati po njih, kao i selekcija zametaka koja se navodno provodi kod zamrzavanja zametaka. Znanstveno je dokazano da tako osobe recimo koje su klonirane (iako je to nešto posve drugo), nikad ne mogu biti 100% kao druga djeca jer nisu bili 9 mjeseci u utrobi majke. Taj dio u odrastanju im uvijek fali - tih 9 mjeseci. No čak i malo stajanja u epruveti je izvan prirodno.

 

Moralni problemi

 

Zamrzavaju se određeni zametci. Sada, ako smo zamrznuli zametak, i postoji više od 30% šanse da će to uroditi plodom nakon medicinski potpomognute oplodnje. No, što ako ne uspije? Zametak propada. Propada jedno biće, sa kojim se eksperimentiralo. Koliko zametaka mora biti tako stvoreno, i nije li ljudski život vrijedan dostojanstva?

 

Stav Crkve je, da ne postoji pravo na dijete pod svaku cijenu, već da postoji pravo djeteta, da se rodi kao plod bračnog čina svojih roditelja te pravo, da ga se prizna kao osobu od trenutka njegova začeća. Ako je netko drugi otac nekome djetetu, onda je to logično, dijete drugog oca. Hvalevrijedan čin je dati dijete, no kad se čovjek postavlja da eksperimentira sa tuđim, živim jedinkama, zapravo ne mari za te živote, budući da statistike pokazuju - mnogo zametaka propada.

 

Kako do djeteta? Postoje brojna svjedočanstva recimo kod samo jednog svećenika - fra Zvjezdana Linića - na njegovim seminarima mnogi koji godinama nisu mogli začeti, su začeli. Samo mala buba u uho. Ali, potrebno je vjere u oba čovjeka, ne znate li dio o jednodušnoj molitvi dvije osobe i što o tome kaže Pismo?

 

Akcija građana

 

Akcija građanske inicijative je prvotno bila skupljanje potpisa do 30.4. No razne 'igre' vlasti su svakako primorale aktiviste inicijative da već vrlo 12.4. prikupe koliko je god moguće potpisa da bi se nakon toga mogli obratiti javnosti, tako da svaka osoba koja osjeća moralnu i društvenu odgovornost svakako neka se i sama uključi.

 

Donosimo link preko kojeg možete pročitati deklaraciju i prijaviti se direktno preko obrasca: http://vigilare.org/peticija/

 

Također i samo zasebnu prijavu koju je potrebno poslati do 12.4.2012. na embrij@vigilare.org, koju možete preuzeti ovdje.

 

Analizu zakona o MPO koju su donijeli aktivisti građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ možete preuzeti ovdje.

 

Izvori:
http://www.facebook.com/pages/I-ja-sam-bio-embrij/144255262357360
http://www.vigilare.org/
http://hr.wikipedia.org/wiki/Medicinski_potpomognuta_oplodnja
http://hr.wikipedia.org/wiki/Umjetna_oplodnja

 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara