Da li je teologija pentekostalne zajednice Riječ Života doista biblijski Istinita?

Da li je teologija pentekostalne zajednice Riječ Života doista biblijski Istinita?

Ulf Ekman, upravo najutjecajniji teolog pentekostalne zajednice u svijetu i osnivatelj i u Hrvatskoj poznate Crkve "Riječ Života", obratio se na katoličanstvo. Znakovito je da je on sam priznao da...

Kronologija New Age-a (5)

Kronologija New Age-a (5)

2000. U Hrvatskoj, po drugi puta, izlazi specijalno izdanje Arene, posvećeno Najvećim hrvatskim iscjeliteljima. Na hrvatskom tržištu pojavljuje se posebno izdanje Stelle, s naslovom: Novo doba 2000. Kraj svijeta ili dolazak Novog doba. Hrvatsku posjećuje slavni New ageov medij Neale Donald Walsch, koji je putem kanaliziranja od bestjelesnih bića primio objavu zapisanu u nekoliko svezaka, prevedenih i na hrvatski jezik, pod naslovom Razgovori s Bogom. Njegova djela otvoreno izokreću kršćansku objavu i diskreditiraju katoličke dogme i moral. Walschov Isus poručuje: "Naravno da je seks 'u redu'. Da ponovim, da Ja nisam želio da se vi igrate određenih igara, ne bih vam dao igračke. Daješ li ti svojoj djeci stvari za koje ne želiš da se ona s njima igraju? Igraj se sa seksom! Igraj se s njim! To je predivna zabava koju možeš ostvariti sa svojim tijelom, ako govoriš isključivo i samo o fizičkom iskustvu" (D. S. Walsch, Razgovori s Bogom: jedan neobični dijalog, V. B. Z., Zagreb, 1999., str. 174.). Paradoksalno je što je Walschovo gostovanje u Hrvatskoj najavljeno u emisiji "Duhovni zov", kao nekakav izvanredni događaj. 


KRONOLOGIJA NEW AGEA (5)

Od 1999. do 2002. godine

Slijedi posljednji nastavak kronološkog prikaza New agea, započet u lipanjskom broju našeg lista. Gospodinu Alenu Matušeku od srca zahvaljujemo na reviziji i dopuni ove kronologije.1999.

Dr. Hak Ja Han Moon, supruga Sun Myung Moona, koji je sebe proglasio Kristom i postao poznat po manifestacijama masovnih vjenčanja na Seulskom stadionu, u Cankarjevom domu u Ljubljani održala je 18. svibnja svečanu konferenciju, pozdravljena od uglednih predstavnika državne vlasti.

Na hrvatskom jeziku osvanula je knjiga katoličkog svećenika, franjevca iz srednje Bosne, Ive Ćurka, pod naslovom Dnevnik iz Indije. Spomenuta knjiga sadrži autorove dojmove s putovanja i gotovo jednomjesečnog boravka u Sai Babinom ashramu u Puttaparthiju, pod vodstvom Vesne Krmpotić.2000.

U Hrvatskoj, po drugi puta, izlazi specijalno izdanje Arene, posvećeno Najvećim hrvatskim iscjeliteljima.

Na hrvatskom tržištu pojavljuje se posebno izdanje Stelle, s naslovom: Novo doba 2000. Kraj svijeta ili dolazak Novog doba.

Hrvatsku posjećuje slavni New ageov medij Neale Donald Walsch, koji je putem kanaliziranja od bestjelesnih bića primio objavu zapisanu u nekoliko svezaka, prevedenih i na hrvatski jezik, pod naslovom Razgovori s Bogom. Njegova djela otvoreno izokreću kršćansku objavu i diskreditiraju katoličke dogme i moral. Walschov Isus poručuje: "Naravno da je seks 'u redu'. Da ponovim, da Ja nisam želio da se vi igrate određenih igara, ne bih vam dao igračke. Daješ li ti svojoj djeci stvari za koje ne želiš da se ona s njima igraju? Igraj se sa seksom! Igraj se s njim! To je predivna zabava koju možeš ostvariti sa svojim tijelom, ako govoriš isključivo i samo o fizičkom iskustvu" (D. S. Walsch, Razgovori s Bogom: jedan neobični dijalog, V. B. Z., Zagreb, 1999., str. 174.). Paradoksalno je što je Walschovo gostovanje u Hrvatskoj najavljeno u emisiji "Duhovni zov", kao nekakav izvanredni događaj.

Utemeljena Hrvatska udruga za prirodnu energetsku i duhovnu medicinu (HUPED), koja okuplja alternative različitih profila i pokušava njihovu djelatnost institucionalizirati pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

7. veljače Hrvatsku je posjetio Paulo Coelho.

12. veljače u velikoj dvorani "Stjepan Radić" u Zagrebu "Milenijskim skupom meditanata, siddha i učitelja Transcendentalne meditacije Hrvatske" otvoreni su dani Transcendentalne meditacije (TM), koji su trajali od 11. do 20. veljače.

1. travnja Hrvatsku, po drugi puta, posjećuje australska teozofkinja Jasmuheen, koja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održava radionicu na kojoj je predstavila svoj 21-dnevni program reprogramiranja ljudskog organizma ("bioračunala") na prehranu pranom ("svetom energijom"), do koje je došla putem kanaliziranja od "Uzašlih majstora" i drugih bestjelesnih bića s onu stranu stvarnosti.

U Zagrebu, kineski liječnik i akupunkturist dr. Li Xiang Ming, održava dvodnevni tečaj (3. i 4. lipnja) na kojemu zagovara "odbacivanje fizičke hrane i život na univerzalnoj energiji", zatim "putovanje duhovnim svjetovima" i srodna ezoterijska učenja.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva održan je 1. hrvatski Kongres o još nepriznatim preventivnim, terapeutskim i dijagnostičkim metodama te o njihovom uključivanju u zdravstveni sustav Hrvatske. Na njemu su bile zastupljene i ezoterijsko-okultne terapije.

30. rujna hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u posjet indijskog gurua Paramhansa Swamija Maheshvaranandu, osnivača sustava "Yoga u svakodnevnom životu", koji je tih dana održao veliku turneju po raznim Hrvatskim gradovima, svjedočeći da je reinkarnacija znanstvena činjenica.

Dvije organizacije pod vodstvom Korejskog Mesije Sun Myung Moona i osnivača "Crkve Ujedinjenja" - Međureligijska i međunarodna federacija za mir u svijetu (Interreligious and International Federation for World Pace - IIFWP) i Federacija obitelji za mir u svijetu (Family Federation for World Peace - FFWP) tri godine za redom bile su organizatorom Konferencija/seminara. Prvi je održan u hotelu "Panorama" u prosincu 2000. godine (na temu: "Hrvatska u svjetlu izgradnje kulture i mira: osoba-obitelj-društvo"), a uspio je okupiti dvjestotinjak osoba. Drugi je održan koncem svibnja 2001. u hotelu "International" (na temu: "Ključni izazovi našeg vremena: obnova obitelji, društva i nacije"), a treći, pod naslovom "Obnova nacije: istraživanje načela i djelovanja koja osnažuju obitelj, obrazuju mladež i izgrađuju društvo", održan je 13. svibnja 2002. u hotelu "Opera" u Zagrebu. Sve troškove sudionika vezane uz putovanje, prehranu i noćenje pokrili su sami organizatori.

Pod naslovom 100 Najboljih Udruga hrvatskih terapeuta objelodanila je deseto izdanje knjige Enciklopedija alternative koja sadrži adresar, brojeve telefona i prikaz rada stotinjak hrvatskih alternativaca.2001.

Na hrvatskom tržištu pojavljuje se magazin Novog doba, pod naslovom Svjetlost.

U posebnom izdanju časopisa Dore u Hrvatskoj izlazi Alternativa, cijeli broj posvećen iscjeliteljima, s podnaslovom: 28 najvećih hrvatskih iscjelitelja.

Počinje izlaziti časopis Alter - časopis za zdrav život i alternativu.

Medijska afera oko najavljenog održavanja kongresa 3.000 sotonista u Hrvatskoj.

Afera s bivšim umirovljenim nadbiskupom Lusake Emmanuelom Milingom i njegovim prelaskom u Crkvu Ujedinjenja Korejanca Moona. Nedugo zatim isti se u cijelosti odriče svoga zastranjenja, javno se ispovijedajući u obliku intervjua objavljenog u knjizi Il pesce ripescato dal fango, koja započinje njegovom vlastoručnom deklaracijom, kako slijedi: "Ja, nadbiskup Emmanuel Milingo, dopustio sam ovaj intervju kako bi bila jasna istina, bez ikakve sjene, i zato da bi se znalo da je jedini pokretač moga života ljubav za Boga, za Crkvu i za čovječanstvo".

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, 26. i 27. svibnja, u Zagrebu je održan drugi hrvatski Kongres o suradnji klasične i nekonvencionalne medicine. Kao i na prvom, i na njemu su bile zastupljene razne ezoterijske i "duhovne" prakse.

Sajmovi "Ezoterica Croatica", organizirani više puta godišnje u Hrvatskoj, naširoko populariziraju pučki oblik New agea.2002.

Od 6. do 9. srpnja po prvi puta Hrvatsku je pohodio XIV. Dalaj-lama, duhovni i svjetovni vođa Tibeta.

26. rujna hrvatski predsjednik Stjepan Mesić po drugi je put primio u posjet indijskog gurua Swami Maheswaranandu koji je svoju turneju po Hrvatskoj započeo dan prije u Čakovcu, a završio na međunarodnom yoga seminaru u Umagu, 29. rujna i 1. listopada.Ovim prilogom završavamo našu sažetu kronologiju New agea, iako će je s vremenom trebati dopunjati. Najnovija događanja na ovom području još nisu dovoljno poznata, niti široj javnosti dostupna, pa o njima za sada nećemo govoriti u ovom kronološkom prikazu, nego možda u nekom od priloga u ovoj stalnoj rubrici.

Još jednom podsjećamo čitatelje da uoče kako postoji velika razlika između nadahnitelja (koji nisu krivi zbog toga što je netko njihove stavove, ideje i učenje možda krivo interpretirao i na sebi svojstven način iskoristio) i samih pobornika New agea, da ne bi dolazilo do nepotrebnih zabluda i zabuna.

 

Piše: JOSIP BLAŽEVIĆ, www.ver.hr


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara