Blaženstva

Blaženstva

Matej 5 -
1Ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. 2On progovori i stane ih naučavati: 3"Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! 4Blago ožalošćenima:...

Kronologija New Age-a (4)

Priopćenjem od 22. kolovoza Kongregacija za nauk vjere upozorava da se u nekim svojim popularnim pričicama indijski isusovac Antony De Mello (1931-1987) udaljio od esencijalnih kršćanskih sadržaja, relativizirajući tako kršćansku objavu sadržanu u Bibliji, ignorirajući pa i negirajući pojam o osobnom Bogu, Krista izjednačavajući s prorocima drugih religija, a religiju smatrajući zaprekom na putu do Boga. Kongregacija obznanjuje da su spomenuti stavovi nespojivi s katoličkom vjerom i mogu prouzročiti golemu štetu. 


KRONOLOGIJA NEW AGEA (4)

Od 1979. do 1998. godine

Slijedi nastavak kronološkog prikaza New agea, započetog u lipanjskom broju našeg lista, a prethodni prilog objavljen je u studenom 2004.

 

JOSIP BLAŽEVIĆ

1979.

Lyall Watson predlaže koncept "Hundredth Monkey" ("Efekt stotog majmuna").

U svojoj knjizi Companions Along the Way Ruth Montgomery predlaže ideju "walk-ins".

Mark Satin objavio New age Politics.1980.

Marylin Ferguson objavljuje kapitalno djelo New agea: Vodenjakova zavjera (The Aquarian Conspiracy).

Utemeljena je Američko-Međunarodna Reiki asocijacija (American-International Reiki Association).1981.

John Lilly utemeljuje The Human/Dolphin Foundation.

Glasnogovornik Mesije Novog doba, Buddha Maitreye, Benjamin Créme posjetio Hrvatsku i najavio da je Maitreya 8. srpnja 1977. napustio svoje boravište na Himalajama te se preselio u najsiromašnija područja Londona, u četvrti Brick Lane u zapadnom dijelu grada.1982.

25. travnja Benjamin Créme lansira ideju o povratku Krista u Gospodu Maitreyi, koji se ima uskoro očitovati pred svijetom.

Tri volumena iz serije Exploring Atlantis medija Franka Alpera pobudili su zanimanje za kristale unutar pokreta New agea.1985.

Hrvatsku posjećuje alternativni iscjelitelj Keith Sherwood, na čijim su hermetički obilježenim seminarima "dinamike ljudskih energija" prisustvovali brojni liječnici, kozmetičari i alternativci.1986.

Medij Penny Torres počinje kanalizirati poruke bestjelesnog bića imenom Mafu.1987.

Shirley MacLaine objavljuje svoj credo New agea.

Pojavila se televizijska verzija romana Na rubu (Out on a Limb) Shirley MacLaine.

Koncem 80-tih u popularnoj glazbi pojavljuje se pravac "New age music"1988.

Brazilski mag Paulo Coelho objavljuje Alkemičara, u isto vrijeme roman i manifest New agea, koji je primio brojna priznanja i najšire je hvaljen u masonskim listovima.1990.

U Hrvatskoj, uz knjige sličnog sadržaja, kao dvomjesečnik, počinje izlaziti Otkrivenje - časopis za pitanja Novog doba, u izdanju Centra Novoga doba (The New Age Centre, The Solar Quest), čiji urednik je Darko Göttlicher, a među članovima uredništva se spominju Jadranka Göttlicher, Vesna Krmpotić, Tatjana Glavač, Željka Horvat, Boris Božidar, Mirjana Granik, Verica Ćosić, i Željko Vilotijević.1991.

Srpski psiholog i okultist Ž. M. Slavinski prvi puta održava tečaj Excalibura, kao najsuvremenijeg neognostičkog sustava koji omogućuje "skraćivanje vremena u duhovnom razvoju". Tehnika je primljena putem kanaliziranja od Crowleyevog Aiwasa, preciznije, "Aiwazove svijesti" ili "Aiwazovih energija", a počiva na "duhovnoj alkemiji" koja ide ususret "globalnoj transformaciji koja nam se ubrzano približava".

Kardinal Camillio Ruini, nakon nekoliko prethodnih opomena, Dekretom od 12. rujna 1991., zbog hereze, a na temelju paragrafa 1364. i 1331., Crkvenoga zakona, don Marija Mazzolenija proglašava izopćenim iz Katoličke Crkve. Spomenuti bivši katolički svećenik, koji je doktorirao na moralnoj teologiji u Rimu, upustio se u proučavanje ezoterijsko-okultnih sadržaja, koji su ga odveli potpunom priklanjanju indijskom guruu Sri Sathya Sai Babi o kojemu je napisao više knjiga (neke prevedene i na hrvatski), javno ispovijedajući da bi Sai Baba bio Bog.1993.

James Redfield objavljuje svoja tri bestsellera: Celestinsko proročanstvo, dva romana i priručnik New agea, sve gnostičkog karaktera i otvoreno antikatoličkog sadržaja. Samo u Hrvatskoj prva knjiga je (1999.) doživjela šesto izdanje.

Katolički svećenik, dominikanac, Matthew Fox, rođen 1940. godine u Madisonu, u Wisconsinu, utemeljitelj Institute for Culture and Creation Spirituality u Chicagu (1977.) te pokreće reviju Creation Spirituality (1985.). Nakon prethodne neučinkovite opomene od strane Kongregacije za nauk vjere da se povuče iz svojih razgranatih New age djelatnosti u koje je zastranio, otpušten je iz dominikanskog Reda, a potom mu je zabranjena i svećenička služba. Fox tada pristupa američkoj Prezbiterijanskoj Crkvi te i dalje nastavlja svoju newageovsku djelatnost.1994.

Više od tisuću Internet siteova posvećeno je New ageu.

Utemeljena Udruga astrologa Hrvatske (UAH), sa sjedištem u Zagrebu i Udruga astrologa "Uran" sa sjedištem u Puli (za ovu posljednju nije pouzdana godina osnutka).

Na hrvatski prevedena knjiga afričkog misionara Adriana B. Smitha: Ključ za kraljevstvo nebesko. Kršćansko razumijevanje transcendentalne meditacije. Autor zagovara ezoterijski pristup kršćanstvu, ističući superiornost Transcendentalne meditacije (koju je osnovao indijski guru Maharishi M. Yogi) koja bi bila "viši nauk". Službena crkvena vlast do danas nije reagirala na distribuiranje spomenute knjige.1996.

Organizirano se formiraju "djelatnici New agea" kao nezavisni turistički radnici.

Preminuo Peruanski antropolog Carlos Castaneda (1925-1998.) koji je nesagledivo puno pridonio populariziranju šamanizma. Studirao je na Sveučilištu u Californiji i u Los Angelesu, osobito proučavajući izmijenjena stanja svijesti primjenom psihodeličkih opijata (meskalina). Autor je brojnih popularnih romana srodne tematike, prevedenih i na hrvatski jezik (Učenje don Juana, Unutarnji oganj, Put u Ixtlan, Priče o moći, Drugi krug moći, Odvojena stvarnost, i dr.).

U Hrvatskoj se pojavila prva Enciklopedija Alternative. Tko je tko u alternativnoj medicini. Izdavač je "Karla", a u spomenutoj enciklopediji predstavila su se 75-orica hrvatskih alternativca, i još pokoji centar s alternativno-ezoterijskim uslugama ili zdravom prehranom.

Priopćenjem od 22. kolovoza Kongregacija za nauk vjere upozorava da se u nekim svojim popularnim pričicama indijski isusovac Antony De Mello (1931-1987) udaljio od esencijalnih kršćanskih sadržaja, relativizirajući tako kršćansku objavu sadržanu u Bibliji, ignorirajući pa i negirajući pojam o osobnom Bogu, Krista izjednačavajući s prorocima drugih religija, a religiju smatrajući zaprekom na putu do Boga. Kongregacija obznanjuje da su spomenuti stavovi nespojivi s katoličkom vjerom i mogu prouzročiti golemu štetu.

Predsjednik Saveza za Transcendentalnu meditaciju Hrvatske podnosi molbu za otvaranjem Maharishijevog međunarodnog sveučilišta mira u Istri, kapaciteta 7.000 studenata iz cijelog svijeta. Nakon početnog neuspjeha bilo je istih pokušaja i u Dubrovniku, u Cresu, i u drugim gradovima. Prema evidenciji Saveza za TM njihove tečajeve je prošlo 25.000 Hrvata, a njih 1.000 je doseglo i stupanj yogi-letača.1997.

U Hrvatskoj izlazi specijalno izdanje Arene posvećeno Najvećim hrvatskim iscjeliteljima.1998.

Prihod od djelatnika "alternativne medicine" samo u SAD-u iznosio je 28 milijardi dolara (usp. predgovor Zbornika radova s 2. kongresa o suradnji klasične i alternativne medicine).

 

 Piše: JOSIP BLAŽEVIĆ, www.ver.hr


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara