Vjera i/ili razum

Vjera i/ili razum

Kabalisti tvrde da se njihove spekulacije savršeno podudaraju sa znanstvenima. Naime, njihova dualistička koncepcija stvaranja veoma sliči na diferencirane kozmičke energetske razine što su...

Kronologija New Age-a (2)

Kronologija New Age-a (2)

Nastavljamo s kronološkim pregledom događaja i osoba koje su, na izravan ili neizravan način, akteri rađanja nove paradigme, poznate pod imenom New age. 

KRONOLOGIJA NEW AGEA (2)


Od 1912. do 1960. godine

Nastavljamo s kronološkim pregledom događaja i osoba koje su, na izravan ili neizravan način, akteri rađanja nove paradigme, poznate pod imenom New age.1912.

Teozof Rudolf Steiner (1861-1925), rođen od austrijskih katolika u Donjem Kraljevcu u Međimurju, napušta Teozofsko društvo i osniva Antropozofsko društvo.

Teozofi Annie Besant i Charles Webster Leadbeater (1847-1934) počinju promicati indijskog dječaka Jiddu Krishnamurtija (1895-1986) kao velikoga svjetskog Učitelja koga je prorekla H. P. Blavatsky, a koji bi trebao biti inkarnacija Gospoda Maitreye, dapače inkarnacija i samoga Krista. Godine 1929. Krishnamurti je odbio igrati ulogu koju su mu teozofi odredili. Od tada do danas ne prestaju se umnažati pojedinci koji za sebe tvrde da su Kristi i uvijek nalaze sljedbenike koji im vjeruju (sjetimo se Moona, Sai Babe...).1916.

Glasoviti švicarski psihijatar i bivši Freudov učenik Carl Gustav Jung (1875-1961.), za vrijeme trodnevnog transa, kanalizira gnostičko djelo Sedam propovijedi mrtvima iz kojih izdvajamo: "Mrtvi se vratiše iz Jeruzalema, gdje ne nađoše ono što su tražili. Molili su me da ih pustim unutra tražeći moju riječ, i tako sam počeo svoje učenje". "Duhovi" s kojima je Jung komunicirao poručuju: "Čovjek je prolaz kroz koji vanjski svijet bogova, demona i duša prolazi u unutarnji svijet; iz većeg u manji svijet". Jung uglavljuje dvije različite godine kao početak New agea - 1950. i 1997.1919.

Sri Yogendra presađuje Hatha Yogu na Zapad.1923.

Teozofkinja Alice Bailey osniva "Školu Arkane" u kojoj širi ideje o Dobu Vodenjaka.

Iste godine osnovano je i Američko društvo astrologa.1924.

Dinshah Pestanji Ghadiali osniva Spectro-Chrome institut u New Jerseyu u kojemu se liječilo kromoterapijom, koja se temelji na uvjerenju da se bojom i svjetlom može postići iscjeljenje.

Sri Yogendra otvara Yoga institut u Bombayu (Indija).1930.

Pojavljuje se američka revija škotske masonerije "New age".1931.

Američki medij i iscjelitelj Edgar Cayce (1877-1945) osniva Društvo za istraživanje i prosvjetljivanje (Association for Research and Enlightenment).

U New Yorku osnovano Vegetarijansko društvo.1932.

Guy W. i Edna W. Ballard inicirali su pokret Ja Jesam, utemeljivši tako organizaciju Sain Germain, s istoimenom tiskarskom djelatnošću. U Zagrebu također postoji udruga sličnog imena, "Vila mira" centar ja jesam prisutnosti, ali ne znamo je li ona u kakvom odnosu s gore spomenutom ili se samo radi o nominalnoj koincidenciji.1933.

U Velikoj Britaniji časopis New Britain objavljuje program ostvarenja "novog svjetskog poretka". Autor programskog članka, M. M. Cosmol, zapravo je Dimitrije Mitrinović (1887-1953), u početku vatreni srpski nacionalist, jedan od pokretača i suradnika masonskog lista Slobodna misao. Zajedno sa slikarom Kandinskim izrađuje program Saveza Europskih republika. Mitrinović dijeli povijest na tri otkrivenja: pretkršćansko (otkrivanje božanskog poretka u cijelom kozmičkom poretku), kršćansko (božansko se otkriva u jednoj osobi - Kristu) i policentrističko (shvaćanje da se božansko otkriva u svakoj osobi).1934.

Američki mason Manly P. Hall u Hollywoodu (Kalifornija) organizira Društvo za filozofsko istraživanje (Philosophical Research Society).

U Engleskoj osnovana Bijela Orlovska Loža (White Eagle Lodge).1937.

Paul Le Cour u Parizu objavljuje djelo Doba Vodenjaka koje naviješta "zlatno doba" u kojemu će se pojaviti Kralj Svijeta, navodno, u osobi Rene Guénona (1886-1951).1938.

Osnovana Američka federacija astrologa.1939.

Gerald Brouseau Gardner (1884-1964) pokreće moderni Neo-paganizam, Wicca kult, u Engleskoj. Novo poganstvo s wicca kultom vještica u New ageu uživa veliku popularnost.1942.

J. I. Rodale osniva institut Organic Gardening Experimental Farm blizu Emmausa, Pennsylvania.1944.

Slavni engleski pisac i mason visokog stupnja, Aldous Huxley (1894-1963), objavljuje djelo Vječna filozofija, koje će postati temeljnim tekstom New agea.

Osnovano Vegan društvo u Engleskoj.

Theos Bernard objavio pionirsku knjigu o Hatha Yogi.1946.

Izdavačka kuća The Word Foundation počinje objavljivati djela Harolda W. Percivala.1947.

Teozofkinja Alice Bailey u Londonu objavljuje djelo Problem čovječanstva, u kojemu najavljuje dolazak novog Krista, Maitreye, Mesije Akvarijanskog doba.

Počinju se širiti i prve priče o UFO-vcima (UFO - Unidentified Flying Object; NLO - Neidentificirani leteći objekt), koje se dovode u kontakt s porukama "duhovnih vodiča" i s asistencijom "izvanzemaljaca". U Hrvatskoj, uz desetak udruga sličnog karaktera, ističe se Centar za svjetlosni rad čiji članovi tvrde da su u kontaktu sa "Zapovjedništvom Ashtar", posredstvom "Uzašlog majstora" Sanande. Priče o izvanzemaljcima predstavljaju "tehnicizirani spiritizam" čiji vjernici spasenje očekuju od tehnologije bića iz daleko razvijenijih civilizacija s drugih planeta.1948.

Alice Bailey objavljuje knjigu Povratak Krista u kojoj potvrđuje dolazak novog mesije s kojime će započeti Doba Vodenjaka.1950.

Osnovano je društvo URANTIA (The Urantia Society) koje je izdalo knjigu The Urantia Book, kanaliziranu 1935. preko medija Bill Sadlera od "sedam postojećih duhova" s drugog svijeta. Utjecaj spiritizma na New age nikada nije doveden u pitanje, iako je poprimio suvremeniji izričaj, pod izrazom channeling (kanaliziranje).

Pisac znanstvene fantastike i osnivač scijentološke Crkve, Lafayette Ron Hubbard (1911-1986), objavio je knjigu Dianetica. The Modern Science of Mental Health. Od te godine scijentolozi počinju brojati dijanetičke godine (Anno Dianetico). To je New era, tj. era dijanetike.


1951.

Osnovano je okultno-metafizičko bratstvo nazvano Astara.1955.

Tvorac Dijanetike i osnivač Scijentološke crkve, L. Ron Hubbard, otvara svoja vrata u Washingtonu.1956.

Putem hipnoze Bridey Murphy putuje u "prošle" živote. Povratak u "prošle živote" New age medicina danas naziva regresoterapija.

Grupa religioznih lidera zainteresiranih za psihičke fenomene osniva Spiritual Frontiers Fellowship.1957.

Indijac Kirpal Singh osnovao Svjetsko bratstvo religija (World Fellowship of Religions) koje predstavlja nastavak projekta transcendiranja postojećih religija1958.

U Hemetu, Kalifornija, otvoren je Meadowlark, prva holistička sanitetska služba.1960.

Utemeljeno je američko Vegan društvo.

 

Piše: JOSIP BLAŽEVIĆ, www.ver.hr


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara