Liječnica je tri dana bila mrtva: Vidjela sam sve, i raj i pakao. "Tko je vidio Krista vidio je i Oca i tko je vidio Oca vidio je i Krista"

Liječnica je tri dana bila mrtva: Vidjela sam sve, i raj i pakao.

Ukrajinska liječnica Tatjana Anisimova Bjelous (65), majka petero djece, je umrla na operaciji. Duša joj je napustila tijelo, a ona je gledala kako je žele oživiti...


Treći dan nakon što je...

Kronologija New Age-a (1)

S više strana pristizale su nam zamolbe da, makar i samo u kratkim crtama, izložimo kronologiju New agea. U ovom i u slijedećim prilozima nastojat ćemo izići ususret spomenutim željama i ponuditi čitateljima kratki povijesni pregled najvažnijih svjetskih zbivanja od kojih je satkan globalni i globalizirajući pokret poznat pod imenom New age. Pri izboru obilne građe nastojali smo biti ne manje osjetljivi na neka događanja koja su doprinijela njegovom širenju u Republici Hrvatskoj. Ako čitatelj uoči moguće propuste bit ćemo mu zahvalni ako nam na njih i ukaže. 


KRONOLOGIJA NEW AGEA (1)


Od 1757. do 1909. godine

S više strana pristizale su nam zamolbe da, makar i samo u kratkim crtama, izložimo kronologiju New agea. U ovom i u slijedećim prilozima nastojat ćemo izići ususret spomenutim željama i ponuditi čitateljima kratki povijesni pregled najvažnijih svjetskih zbivanja od kojih je satkan globalni i globalizirajući pokret poznat pod imenom New age. Pri izboru obilne građe nastojali smo biti ne manje osjetljivi na neka događanja koja su doprinijela njegovom širenju u Republici Hrvatskoj. Ako čitatelj uoči moguće propuste bit ćemo mu zahvalni ako nam na njih i ukaže.

JOSIP BLAŽEVIĆ

1757.

Malo je poznato da je pojam New age prvi upotrijebio genijalni švedski znanstvenik i mason, vidovnjak i okultist, Emanuel Swedenborg (1688-1722) kojega neki nazivaju i "patrijarhom" Novoga doba, čiji početak on smješta u 1757. godinu.

Swedenborg je, također, preteča modernog spiritizma (spiritizam će se u ambijentu New age preobraziti u channeling) i osnivač "Crkve Novog Jeruzalema", iz čijeg se imena otkriva okultna inverzija milenarističkih očekivanja. Crkvu novog Jeruzalema osnovao je 1757. godine. Prema Swedenborgu, Crkve pripadaju pojedinim ciklusima i imaju ograničeno zemaljsko trajanje. Swedenborg je prvi "vizionar budućnosti" u newageovskom smislu koji podrazumijeva nestanak kršćanstva i nastanak novoga duhovnog razdoblja lišenog institucija.


1875.

Okultistica Helena Petrovna Blavatsky (1831-1891), zajedno sa svojim suprugom pukovnikom Henry Steel Olcottom (1832-1907) i s istomišljenikom Williamom Quan Judgeom (1851-1896), osniva Teozofsko društvo, strukturirajući ga po uzoru na masonske lože, koje će odigrati presudnu ulogu u kreiranju i usmjeravanju pojma "susljednih Doba" ili "Era čovječanstva" po tisućljećima. Kanalizirajući poruke od "Uzašlih majstora" u svojoj Tajnoj doktrini ona je pokušala objasniti religije na ezoterijski način lansirajući ideju o postojanju kao nekog "supstrata istine" koji je odvijeka bio rezerviran samo za inicirane dok su sve religije samo različita lica istine, što je sažela pod geslom: "There is no religion higher than truth" ("Nema religije nad istinom"). Retorta Teozofskog društva postala je bezdno iz čijeg su se krila iznjedrila brojna okultno-ezoterijska društava, a poslužila je i kao plodno rasadište paradigmi New age.


1878.

Edwin Dwight Babbitt objavljuje The Principles of Light and Color, svoje pionirsko djelo o kromoterapiji (prema kojoj zdravlje ovisi o skladu tjelesnih energija, a postiže se ravnotežom svjetlosti i boja). Tim djelom autor je postavio dobru podlogu budućoj dugoj tradiciji newageovskog zanimanja za pitanje ljudskoga zdravlja i otklon od službene pozitivistički usmjerene medicine.


1882.

U Londonu je osnovano Društvo za psihička istraživanja.

Objavljena je prva kanalizirana knjiga pod naslovom Oahspe: A New Age Bible.

Objavljena knjiga Ignatiusa Donnellya Atlantis: the Antediluvian World koja će probuditi moderni interes za mitskim kontinentom Atlantidom, navodno potonulim u Atlantskom oceanu tisućljećima prije Krista. Svojom hipotezom "otkrivanja nepoznate povijesti" spomenuta knjiga predstavlja ilustrativan pokušaj potkopavanja ustaljene paradigme povijesti svijeta. Do danas postoji nepregledno mnoštvo sličnih teorija (spomenimo bar Children of the Matrix Davida Icke), često međusobno proturječnih, o povijesti svijeta i ljudskog roda, koje Bibliji i arheološkim pronalascima daju upravo fantastično tumačenje, a koje ima malo ili nema nikakve veze sa zdravim razumom i s kršćanskom objavom.


1884.

William James (1842-1910), profesor filozofije na Harvardu s kolegama osniva Američko društvo za psihička istraživanja (American Society for Psychical Research) koje se bavilo istraživanjem različitih paranormalnih fenomena i proučavanjem psihičkih medija, među kojima i glasovite gđe Leonore Piper (1859-1950). Definicijom religije kao "religioznog osjećaja", nasuprot "institucijskoj religiji", James će postati neiscrpnim izvorom nadahnuća lidera New age.


1891.

Umire Madam Blavatsky, utemeljiteljica Teozofskog društva, a Annie Besant (1847-1933) postaje predsjednica ezoterijske sekcije teozofskih studenata.


1893.

Održan je prvi Svjetski kongres religija u Chicagu prilikom kojega je gorljivi sljedbenik Ramakrishninog pokreta, swami Vivekananda (1863-1902), zapadnjacima servirao superiornost hinduske religije, naspram svih ostalih, ovim pozdravnim riječima: "Zahvaljujem Vam u ime najstarijeg svjetskog poretka (tj. hinduizma - op. a.), zahvaljujem Vam u ime majke svih religija (i opet hinduizma - op. a.), i zahvaljujem Vam u ime tisuća milijuna Hindusa sviju kasta i sekti". Prenaglašavanje uloge hinduizma danas je prošireno i na znanost tako da nije samo jedan autor New agea ustvrdio kako će znanstvenici, kada odgurnu posljednji kamen neznanja, otkriti da ih iza njega čeka skupina gurua koji tamo sjede već godinama. Poslije spomenutoga Svjetskog kongresa religija u Chicagu krenula su misionarska gostovanja gurua po Zapadu zajedno s osnivanjem centara koji su poučavali jogu i razne tehnike meditacija. Kao kuriozitet zgodno je napomenuti da je i Teozofsko društvo Madame Blavatsky bilo tek jedna skupina pod utjecajem Vivekanande. Vivekananda predstavlja pionirski pokušaj, kasnije toliko karakterističan za New age, transcendiranja postojećih religija i stvaranja novog panteona po hinduističkoj matrici. Ona svoje potpornje na Zapadu nalazi u teozofskom društvu i u njemu srodnim pokretima.


1894.

Swami Vivekanada osniva Vedanta društvo u gradu New Yorku.


1895.

Daniel David Palmer udara temelje modernoj kiropraktici (pojam dolazi od grč. riječi "cheir" i "praktikos", što znači "činiti rukama").

William Q. Judge na čelu američkog ogranka Teozofskog društva postiže njegov autonomni status.


1900.

Analogno starozavjetnom brdu Sinaju, na kojemu je Mojsije primio Deset Božjih zapovijedi, na Gori Istine, u Švicarskom gradu Asconi, podignuto je najstarije New age sjedište, u obliku laičkog manastira, nalik nekoj vrsti duhovnog laboratorija, u kojemu se počinju primjenjivati alternativni stilovi života. Dokument pod naslovom Fraternitas, o podizanju zdanja na Gori Istine, za čiju su izgradnju teozofi izdvojili 50.000 franaka, objavilo je 1894. godine Londonsko teozofsko nakladničko društvo (Theosophical Publishing Society) u knjizi Theosophy and Practical Occultism. Danas je manastir na Gori Istine u Anconi tek jedna od New age turističkih atrakcija pretvoreno u muzej.


1901.

U Italiji se pojavljuje masonska revija pod naslovom Nova Era.


1902.

Pod vodstvom Benedicta Lusta osnovano je Naturopatsko društvo Amerike.


1904.

U Kairu (Egipat) zlo duhovno biće imenom Aiwass objavljuje se Aleisteru Crowleyu (1875-1947), smatranom ocem modernog sotonizma, i predstavlja mu se kao "glasnik onih sila koje sada vladaju Zemljom" te mu diktira Knjigu Zakona koja sadrži "novu objavu" za "Novi Eon Horusa", s geslom: "Nema zakona nad Čini što ti volja".


1906.

Henry Lindlahr, pionir u naturopatskom liječenju, u Chicagu otvara svoj Lindlahr Sanatorij.


1907.

Teozof Max Heindel (1862-1919) osniva Rozenkrojcersko Bratstvo.

Vizionar Levi H. Dowling (1844-1911) objavio je Vodenjakovo evanđelje (The Aquarian Gospel of Jesus the Christ) koje je primio spiritističkom tehnikom automatskog pisanja, a sadrži opis posljednjih osamnaest godina Isusova života, kako stoji u njegovim objavama, provedenih na putovanju po Indiji, Egiptu, Perziji i Grčkoj.


1908.

Osnovano Međunarodno udruženje vegetarijanaca. U vegetarijanizmu je prisutna hinduistička biocentrička paradigma prema kojoj jednako vrijede životi bogova, ljudi i životinja, pa je ubijanje životinja zločin jednak ubijanju čovjeka.


1909.

Pierre Bernard u Americi osniva Tantrički seksualno-magijski Red.

U Los Angelesu osnovana Ujedinjena Teozofska loža.

 

Piše: JOSIP BLAŽEVIĆ, www.ver.hr


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara