Gdje nema Zakona, nema ni prekršaja

Gdje nema Zakona, nema ni prekršaja

Jedan od svakako najupečatljivijih obraćenika kršćanstva je bio Savao zvan Pavao - koji je prije obraćenja bio i progonitelj kršćana. Prema predaju (nebiblijskoj), umro je tako da mu je odrubljena...

Doba apokalipse

Doba apokalipse

I dok se javni mediji tek počinju zanimati za porijeklo lansirane vijesti o, navodnom, rođenju prvoga ljudskog klona, na račun novinarske pohlepe za senzacijama, jedna je vjerska sljedba ostvarila vlastitu besplatnu promidžbu na kojoj bi joj mogli pozavidjeti i najuspješniji menedžeri. Govorimo o sljedbi raelijanaca čije zanimanje za kloniranje čovjeka, u prvom planu, nema znanstvenu, nego religioznu osnovu. 


RAELIJANSKA RELIGIJA - VJERA U "TEHNO DUHOVE"


Doba apokalipse

"Čovjek je nešto što mora biti prevladano… Nadčovjek neka bude smisao zemlje… Bog je umro… Ja sam, eto, glasonoša groma i teška kaplja iz oblaka: a taj se grom zove nadčovjek… Budala je onaj tko se još spotiče o kamenje ili ljude… Ja koje je mjera i vrijednost svih stvari… Učim vas nadčovjeku" - tako je govorio Zaratustra.

I dok se javni mediji tek počinju zanimati za porijeklo lansirane vijesti o, navodnom, rođenju prvoga ljudskog klona, na račun novinarske pohlepe za senzacijama, jedna je vjerska sljedba ostvarila vlastitu besplatnu promidžbu na kojoj bi joj mogli pozavidjeti i najuspješniji menedžeri. Govorimo o sljedbi raelijanaca čije zanimanje za kloniranje čovjeka, u prvom planu, nema znanstvenu, nego religioznu osnovu.


Općenito

Milenaristički orijentirani UFO-pokret, ili "prvu ateističku religiju", s oko 50.000 sljedbenika rasprostranjenih u 52 države diljem svijeta, kako stoji u raelijanskim izvorima, osnovao je godine 1976. francuski sportski novinar i automobilstički trkač Claude Vorilhon, danas poznatiji kao Rael, po kojemu je pokret i dobio ime. Claude Vorilhon (ubuduće samo Rael) izvanbračni je sin petnaestogodišnje Viche, rođen u Francuskoj 30. rujna 1946., i otac je dvoje djece - Ramuela i Aurore. Iako ga je njegova supruga Marie-Paule neko vrijeme pratila po njegovim misionarskim turnejama, i podržavala njegovu djelatnost, ona nikada nije bila indokrinirana njegovim "objavama" tako da je, od posjeta Japanu 1987., Rael za pratnju radije odabrao ljupku Japanku, Lisu Sunagawa, ali od 1991. njegova stalna pratilja postat će maloljetna Sophie iz Quebeca, koju je upoznao kao petnaestogodišnju djevojčicu za vrijeme jednog "Stage d'Éveil" u svome "Edenskom vrtu" na koji je ona dopratila svoju majku, praktičnu raelijanku. Rael se u nju zaljubio i, premda je brak protivan njegovoj filozofiji, vjenčao se s njom kad je navršila jedva šesnaest godina.


Povijest

Razvoj samog raelijanskog pokreta slijedit ćemo kronološki.

13. prosinca 1973. Na blagdan sv. Lucije, čije ime znači Svjetlana, dakle svjetlo, Rael se svojim automobilom uputio na planine, blizu Clermon-Ferranda, i kada se popeo na krater jednog vulkana, dogodio se, tako veli, njegov prvi susret s posadom UFO-a (skraćenica za: "unidentified flying objects", odnosno "neidentificirani leteći objekt" ili NLO). Poučen da se šest dana za redom vraća na isto mjesto, Rael je u svemirskom brodu "izvanzemaljaca" primao izopačenu egzegezu Biblije, o čijem sadržaju ćemo reći više u okviru odlomka o naučavanju raelijanaca.

Godina 1974. broj sljedbenika počinje se povećavati, a njihova godišnja izdvajanja za pokret, po osobi, iznose 50 francuskih franaka. Sljedbenici se raspoznaju po nošenju medalje sa svastikom (kukastim križem) u Davidovoj zvijezdi, koja postaje obilježjem pokreta. Slijedi osnivanje MADECH-a ("Mouvement pour l'Accueil des Elohim Createurs de l'Humanité", odnosno, "Pokreta za prihvaćanje Elohimâ stvoritelja čovječanstva") koji predstavlja preteču raelijanskog pokreta. Cilj MADECH-a je, prema Raelu, demitologizacija religija i spiritualizacija znanosti. Razvija se medijska kampanja i pokreće bilten "Apocalypse" koji je, iz početka, obilovao homoseksualnim fotografijama ili onima tipa Playboy, ali od 1990. slične se slike u njemu više ne mogu naći.

Ožujak 1975. Za vrijeme održavanja sjednice MADECH-a na njoj se dogodio raskol kao rezultat podjela u samoj upravi pokreta, zbog njegovog skretanja sa zacrtane staze, u fenomene "tipa E. T.", te zanemarivanja Raelove "objave" i njegove jedinstvene uloge proroka, kao i zbog raspodjele vodećih mjesta i nekih novčanih malverzacija, na što je Rael svoj položaj potkrepljivao riječima: "Ja sam taj koji je primio Poruku".

6. kolovoz 1975. Rael se, s grupom svojih sljedbenika, vraća na Clermon-Ferrand, mjesto prvog kontakta s izvanzemaljcima i sljedbenike poučava kako će telepatskim putem uspostaviti kontakt s izvanzemaljcima. Meditacija je urodila željkovanim plodom.

7. listopad 1975. U Périgordu, kraj Brantome (jugoistok Francuske), Rael po drugi puta susreće izvanzemaljce koji ga ukrcaše u svoj svemirski brod i odvedoše na svoju planetu gdje je proveo dvadeset i četiri sata. Ostao je zadivljen njihovim političkim sustavom (koji je predstavio u svojoj knjizi La géniocratie - geniokracija) i noću provedenom u ljubavi sa šest žena - bioloških robota. Za vrijeme ovog boravka, piše, iniciran je i u misterije kloniranja, prisustvovao je stvaranju vlastitog dvojnika, te naučio novu tehniku senzualne percepcije u mjeri da je postao sposoban aktivirati svoje psihičke potencijale. Samu tehniku predstavio je u knjizi La méditation sensuelle (Senzualna meditacija).

Godina 1976. Nakon šizme u MADECH-u Rael je stekao novog sljedbenika Jean Garya kojega je poslao u Pariz da posreduje između njega i administratorâ MADECH-a, sa zadatkom da raspusti MADECH. Kao plod njegove misije, 10% članova MADECH-a prešlo je na Raelovu stranu, nakon čega je raskol bio definitivan. Tada Rael osniva pravi religiozni pokret, nazvan raelijanskim, u kojemu sebi prisvaja ulogu posljednjega od četrdeset svjetskih proroka različitih vjerskih tradicija (Buddhe, Krista, Muhameda, Josepha Smitha…). Do 1980. pokret je već čvrsto hijerarhijski strukturiran, a nezaobilazni autoritet je "Vođa svih Vođâ", tj. sam Rael, i oni koje on delegira. Autoritarnu ulogu imaju i njegove "objave" primljene od izvanzemaljaca. Inicijacijski obredi i godišnje ceremonije postali su sastavnim djelom raelijanske tradicije. Pripadnost pokretu je podijeljena u dvije grupe: Strukturu pokreta (1.483 člana) čine militantni "Vodiči" koji najduže pripadaju pokretu, a članovima se smatraju svi ostali koji su došli kasnije, ili su manje angažirani u pokretu i primaju bilten "Apocalypse". "Strukturama" pripadaju i dva slijedeća tijela: "Disciplinarni Savjet" koji poduzima disciplinarne mjere protiv zastranjenja u sljedbi, s ovlašću ekskomuniciranja iz pokreta, i "Savjet Mudraca" koji je čisto administrativne naravi.

9. studenoga 1976. Rael je u Le Plateau održao konferenciju koja mu je osigurala dobrodošlicu u Quebec. Predsjednica "Savjeta Mudraca", gospođa Morel, pozdravila je legalizaciju pobačaja u Quebecu, pohvalivši javno reklamiranje njezinih klinika, kao i reklamiranje prostitucije čak i na javnim mjestima. Posvojivši slogan zagovornika pobačaja u Quebecu, "užitak - da, rađanje - ne!", raelijanci su, u ožujku 1977., ondje otvorili svoje drugo međunarodno sjedište, a istog mjeseca 1995. od Kanade im je priznat i status "Raelijanske Crkve".

Kolovoz 1987. Aurora i Ramuel, Raelova djeca, "krštena" su u pokretu raelijanaca. Ramuel je student u Parizu, i godinama neaktivan u pokretu, dok je Aurora pripadala "Strukturi" pokreta i bila vrlo aktivna do 1998. kad ga je napustila.

9. ožujak 1997. Rael je na konferenciji za tisak u Las Vegasu priopćio ponudu dviju usluga: CLONAID - tj. kloniranje djece za roditelje koji ne žele imati djecu prirodnim putem, po cijeni od 200.000 dolara; i INSURACLONE - tj. konzerviranje stanice djeteta za mogućnost eventualnog kloniranja u slučaju smrti djeteta, po cijeni od 50.000 dolara.

Izjave znanstvenika u prilog izvodivosti kloniranja raelijanci su navodili kao dokaz objava koje je primio Rael, a članovi su se naširoko dodvoravali i Richardu Seedu, znanstveniku iz Chicaga, članu ekipe koja je klonirala ovcu Dolly, a čija je izjava, kako "kloniranje i reprogramiranje DNA predstavljaju prvi korak za ozbiljno izjednačenje s Bogom", očito u skladu s Raelovim učenjem.

Potrebno je jasno istaknuti sljedeće. Naime, motiv Raelovog kloniranja čovjeka nije znanstveni. Ako ne čisto komercijalni, njegov je konačni motiv kloniranja, nadasve, religiozni jer će kloniranje "ljudskome rodu dati mogućnost postizanja vječnoga života. Sljedeći korak je ovo (…) direktno klonirati odraslu osobu, (…) te preseliti njezino sjećanje i osobnost."


Naučavanje

Okosnicu raelijanskog naučavanja predstavljaju poruke Elohimâ što ih je u dva susreta s izvanzemaljcima primio Rael, a uključuju i izopačeno tumačenje Biblije. Prema spomenutim objavama, Elohimi su znanstvenici s druge planete, neusporedivo znanstveno razvijeniji od nas. Oni su, kloniranjem iz vlastitih DNA, "na svoju sliku" stvorili čovjeka. Pojam "Elohimi" u pluralu je i označava "one koji dolaze s nebesa". Raelu je priopćeno da knjiga Postanka (prva u Bibliji), sadrži prikaz projekta kloniranja Adama i Eve, što su ga obavili "Elohimi", a "zabranjeni plod sa stabla spoznaje dobra i zla", o kojemu izvještava Biblija, predstavljao bi, prema Raelovoj "demitologizaciji" Biblije, zabranu pristupa znanosti prvim ljudima. "Pad čovjeka", prema istim izvorima, imao bi sljedeće značenje: Jedna od sedam ekipa znanstvenika poslanih da stvore čovjeka u laboratoriju, ekipa nominirana "Zmija", osuđena od jednog znanstvenika imenom "Lucifer", prekršila je zakon utvrđen na matičnoj planeti jer je "Adama" i "Evu" poučila osnovama znanosti. Ovi otpali znanstvenici bili su, za kaznu, natjerani ostati na Zemlji te počeše općiti s ljudskim kćerima od kojih se rađahu i Nefili (usp. Post 6, 4). U vremenima osobite krize, naučava dalje Rael, na Zemlju su odašiljani proroci koji se, u nekim slučajevima, rađahu iz općenja muških izvanzemaljaca s "kćerima ljudskim". U susretu sa svojim ocem YAHWEH-om, tvrdi nadalje Rael, da ga je ovaj informirao kako je njegova majka, Marie Colette Vorilhon, 25. prosinca 1945. bila uzeta u jednu vanzemaljsku letjelicu gdje je oplođena i, nakon što joj je izbrisan spomenuti prizor, ponovno je vraćena na Zemlju. Rael se, prema tome, rodio devet mjeseci nakon tog događaja, 30. rujna 1946. Tako bi Rael bio "posljednji od četrdeset proroka" jer je rođen nakon pada prve atomske bombe na Hiroshimu 5. kolovoza 1945., u periodu u kojemu je čovječanstvo ušlo u "Doba Apokalipse" koje predstavlja vrijeme znanstvene "objave" u kojemu će čovječanstvo, zahvaljujući znanstvenim objavama Elohimâ, kolonizirati druge planete te, putem kloniranja, dostići vlastitu besmrtnost.

Dakle, možemo slobodno reći, raelijanci ne vjeruju u Boga i u besmrtnu dušu, nego u svemoć znanosti od koje očekuju vlastito spasenje. Rael je posljednji prorok predodređen da ljudima (od kojih je samo njih 4% sposobno shvatiti njegovo učenje!) prenese poruku Elohimâ i, naposljetku, izgradi Ambasadu intergalaktičkog prostora (možda u Jeruzalemu) u koju će se spustiti izvanzemaljci u periodu prije 2035. godine, kako bi susreli predstavnike svih nacija svijeta. U tom smislu i samo Raelovo ime jest proročko: "Iz-rael" označava "onoga koji nosi svjetlo Elohimâ".

Od njihovih obreda, pažnje su vrijedna tri sljedeća:

a) Inicijacija - uvedena je u travnju 1976., a nazvana je i "prijenosom stanične osnove" ili "krštenjem", pri čemu Rael, ili jedan iz reda Vođa, kandidatove ruke zaroni u umivaonik s vodom, a zatim svoje ruke stavlja na glavu kandidata. Vođa obreda uspostavlja telepatsku vezu s Elohimimâ i prenosi im "jedinstvenu frekvenciju kandidata" određenu kromosomima, stanične genetske oznake, koje Elohimi registriraju i odmah procjenjuju hoće li biti u mogućnosti istoga kandidata ponovno oživiti na svome planetu. Rael tvrdi da je isto činio i sam Isus, ali da je Crkva njegov postupak krivo interpretirala.

b) Čin Apostazije uveden je 1979. Naime, obaveza je svakog kandidata da, prije upravo opisane inicijacije, ispuni jedan formular u kojemu se odriče vlastite vjere i krštenja primljenog u djetinjstvu te da zatraži da bude ispisan iz registra Crkve kojoj je do tada pripadao. Radi ilustracije, to znači da je Katolička Crkva u Quebecu, do sada, zaprimila preko 4.000 zahtjeva za ispis.

c) Obred sprovoda zove se "podizanje čeone kosti". Budući da za proces kloniranja izvanzemaljci trebaju i komadić kosti, kandidat je dužan pobrinuti se da mu mrtvozornik poslije njegove smrti izvadi čeonu kost ili "treće oko" i pohrani je u jednu švicarsku banku gdje će ju pokupiti Elohimi kad dođu stvoriti nova tijela vjernim raelijanacima. Pored toga, inicirani moraju napisati oporuku da svoj posjed, poslije smrti, ostavljaju raelijanskom pokretu.


Kontroverzije

* Milenarizam. Rael naučava da je dan nakon pada atomske bombe na Hiroshimu, započelo Novo doba ili Doba Apokalipse, te da su ovo posljednja vremena u kojima se očekuje povratak Elohimâ.

* Iako se od 1978. godine, kada je provedeno sanitetsko istraživanje sudionika u svrhu izbjegavanja spolno prenosivih bolesti, za sudjelovanje na "Tečaju razbuđivanja" ("Stage d'Éveil") zahtijeva liječnička potvrda o nezaraženosti spolno prenosivim bolestima, ipak raelianci dopuštaju sudjelovanje bolesnicima zaraženim AIDS-om u svrhu njihovog iscjeljivanja meditacijom.

* Godine 1979. Rael je objavio svoj mesijanski status i sebe proglasio polubratom Isusa Krista te da je njihov zajednički otac jedan izvanzemaljac imenom YAHWEH.

* Slučaj R. Baril. 22. lipnja 1995. Rael je izrekao anatemu: "U ime Elohima 22. lipnja 1995. u 9.00 sati, u Quebecu, izbrisao sam prijenos staničnog koda Lise Lippe i Richarda Barila. Ova sankcija, najteža koja postoji, jest neopoziva". Razlog? Baril, koji je bio kršten kod raelijanaca 1994. godine, napisao je otvoreno pismo odaslano na adrese tisuća raelijanaca u cijelome svijetu, optužujući Raela da donacije namijenjene za gradnju Ambasade rasipa na svoje skupe automobilske trke. Kritici je podvrgao i nadzor Vođa nad kontrolom društva kao i Raelovo insistiranje na apsolutnoj odanosti članova pokretu, i štošta drugoga. Odgovor je bio njegovo neopozivo izopćenje uz obrazloženje u časopisu "Apocalypse" da su "unutarnji neprijatelji" tajni agenti poslani od Katoličke Crkve da "razore ili oslabe raelijanski pokret".

* Red anđela predstavlja žensku organizaciju raelijanskog pokreta misionarskog karaktera, osnovanu od Raela po, kako kaže, želji Elohimâ koji, o spomenutom Redu vele da on, naime, "ujedinjuje mlade žene koje žele svjesno staviti svoju unutarnju i vanjsku ljepotu u službu njihovih Stvoritelja i Proroka, u dan u koji ćemo (izvanzemaljci) doći u Ambasadu". "Anđeli" su podijeljeni na bijele i crvene. Bijeli se brinu za dobro Raela i ostalih 39 proroka (kada dođu!), te za širenje poruke izvanzemaljaca drugim ženama, a crveni su specijalizirani da postanu pratilje i ljubavnice izvanzemaljaca i Prorokâ kako bi postale majke nove rase "od starine po snazi glasovitih ljudi" (Post 6, 4). U svezi njih izvanzemaljci su, po Raelu, poručili: "Želimo biti okruženi osobama velike ljepote, koja se podudara s originalnim modelom triju različitih rasa koje smo stvorili na Zemlji (…). Sve fizičke mane su uzrokovane greškama prošlih generacija, koje su oštetile naše genetsko naslijeđe".

* UFOland, u posjedu raelijanaca, predstavlja folklorni UFO muzej posvećen teorijama Ericha Von Dänikena i, navodnim, "dokazima" posjeta Elohimâ zemlji, te drugim raelianskim teorijama.

* Geniokracija predstavlja savršeni oblik političkog upravljanja preuzetog s planeta Elohimâ, u Raelovoj interpretaciji, čiji bi kandidati bili selektirani na temelju testa kvocijenta inteligencije a ne biranjem. Kult intelekta kod Raela zauzima istaknuto mjesto te kvocijentu srca ne ostavlja nikakav prostor, a ignorirajući grijeh previđa i činjenicu da mogu postojati i geniji zla!

* Židovi. U svojim počecima raelijanci su za simbol pokreta odabrali svastiku ("kukasti križ"). Uslijed svoje misionarske djelatnosti među Židovima i pritiska da Židovi prihvate Raela za Mesiju te u Izraelu podupru izgradnju Ambasade, raelianci su zaključili da će za njihovu misiju biti uspješnije ako se odreknu svastike te su taj ustupak napravili "iz respekta prema nacističkim žrtvama Holokausta i da bi olakšali izgradnju Ambasade u Izraelu". Novi simbol je crtež jedne galaksije koja označava beskonačni vremenski ciklus.

* Senzualna meditacija ili Stage d'Évil održava se u posebnim predjelima, jednom godišnje u trajanju od tjedan dana, i predstavlja jedan oblik izmijenjenog stanja svijesti u svrhu osvješćivanja tijela i prirode. Za vrijeme tih godišnjih skupova održavaju se tzv. "harmoniziranja s beskonačnim" putem tehnika disanja, vođenih meditacija, vizualizacija, postova, nudizma (koji nije obvezan), seksualnih eksperimenata u skladu s vlastitim prohtjevima i nagnućima, ne isključujući ni homoseksualna i transseksualna, budući je posljednji smisao postići iskustvo najdublje sreće i sklada s beskonačnim, nazivanim i "kozmički orgazam". Raelijanci se zauzimaju i za seksualna prava marginalnih grupa te iz tih pobuda sudjeluju i u gay manifestacijama. Za europske raelijance pokret posjeduje, na jugu Francuske, neku vrstu socijalnog uterusa, nazvanog "Eden" koji, kako i sama etimologija riječi sugerira, predstavlja predio užitaka, slobode od svih društvenih normi i obveza, prirodnu spontanost...

* Brak i djeca. Raelijanci brak ne vole, a od djece zaziru. Pobornici su "slobodne ljubavi", pobačaja i kontracepcije. Naučavaju da će Elohimi klonirati samo one raelijance koji nisu imali više od dvoje djece po paru.

* Adolescenti i "Operacija kondom". Pokret je pokazao poseban interes za adolescente, priređujući za njih velika slavlja s glazbenim programom i projekcijom UFO slajdova. Održali su seriju predavanja na temu suicida mladih, a Rael je organizirao i javnu kampanju da se dob za glasovanje spusti na 15 godina. 1992. raelijanci su organizirali veliku kampanju protiv odluke komisije katoličke škole u Montréalu koja je odbila usvojiti prijedlog uvođenja u škole automata za distribuiranje prezervativa u višim razredima koji su bile u njezinoj nadležnosti. Kao reakcija, jedan veliki "pokretni kondom", financiran od raelijanaca, kružio je svim provincijama Quebeca i Ontarija, zaustavljajući se pred katoličkim školama i, za vrijeme odmora, podijelio je 10.000 prezervativa zajedno s istaknutom crvenom oznakom na kojoj je pisalo: "Da prezervativima u škole". Jedan od Vođa raelijanaca objasnio je kako je jedan od ciljeva pokreta poučiti ljude da žive užitak kao takav, užitak radi užitka, i da podjela prezervativa adolescentima predstavlja doprinos prema njihovom pozitivnom seksualnom odnosu.

Pedofilija. Optužbe raelijanaca zbog pedofilije bile su izazvane nadasve sljedećim kontroverznim Raelovim tekstom u djelu La Géniocratie: "Adolescenti bi trebali imati pravo na seksualni, politički i religiozni život neovisan o njihovim roditeljima. Treba dakle ukinuti zakone koji spolni odnos između osobe starije od osamnaest godina i osobe mlađe od osamnaest godina drže maloljetničkom zloporabom, i priznati adolescentima pravo na vlastiti seksualni život, na slobodu koju omogućuju aktualna kontraceptivna sredstva". Nasuprot ovome, svi drugi navodi ukazuju da raelijanci ipak osuđuju pedofiliju: "Nemoj imati spolnih odnosa s, ili u prisutnosti, maloljetnika; respektirajući provincijske i federalne zakone". Zbog neosnovane optužbe za pedofiliju raelijancima je nanesena golema šteta.

* Sotonizam. Mediji su raelijancima počeli spočitavati sotonizam nakon što je jedan od Vođa izjavio da je tema mitinga u rujnu 1991. bila "Lucifer, je t'aime!" ("Luciferu, volim te!") odaslavši članove da taj slogan pišu po zidovima grada. Isti vođa je pojasnio kako "Lucifer", u raelijanskoj interpretaciji, označava grupu otpalih znanstvenika koji su prvim ljudima priopćili osnove znanosti, dok je "Sotona" ona grupa koja im se suprotstavila.

* Raelijanci u Hrvatskoj. Do zaključenja ovog priloga u Hrvatskoj se, javno, nije eksponirao niti jedan raelijanac, nego su sve novinarske izjave pristizale od Mladena Kneza, predsjednika Raelijanskog društva Slovenije, koji je 30. prosinca 2002. bio i gost na hrvatskom OTV-u.


Katolička Crkva i raelijanci

Dok u odnosu na građansko društvo raelijanci nastoje biti politički korektni, na njihovim skupovima Katolička Crkva je redovito predmet ismijavanja i parodija, a šale su im začinjene antiklerikalnim i antikatoličkim duhom. Raelijanska etika otvoreno ignorira kršćansko učenje o grijehu, moralu, obitelji i vjernosti bračnih drugova ali je, s druge strane, osjetljiva na probleme rasizma, terorizma, prenapučenosti čovječanstva i na problem ratova.

Kako smo ranije istaknuli, iza raelijanskog zagovaranja kloniranja treba tražiti religioznu, a ne znanstvenu podlogu. Tako i, navodno, rođenje prvog ljudskog klona koje se dogodilo neposredno iza katoličkog Božića te njegovo ime Eva, valja gledati u kontekstu šireg odnosa raelijanskog pokreta prema Katoličkoj Crkvi.

Raelijanska soteriologija (nauk o spasenju) oslanja se na znanstvena dostignuća, a isključuje pojam osobnog Boga ili kakve božanske sile. Raelijanski interes za intervenciju "izvanzemaljaca" sugerira nam da oni spasenje ipak ne smatraju ostvarivim u granicama čisto ljudskog dosega i, dok odbijaju mogućnost ikakve Božje egzistencije ("ateistička religija") oni se na svojim telepatskim seansama, ipak, obraćaju za pomoć "izvanzemaljcima", odnosno nekoj vrsti "tehničkih duhova". Dok je klasični spiritizam, onaj Kardecovskog tipa, također ignorirao osobnog Boga, a pomoć tražio od duhova pokojnika, nema uopće dvojbe da i raelijanci, u vremenu divinizirane vjere u svemoć znanosti (koju raelijanci nastoje spiritualizirati), svojim iščekivanjem intervencije "tehno duhova" predstavljaju tek tehnicizirani oblik spiritizma koji je simptom čovjekovih dubinskih strahova prouzročenih prijetnjama mogućih atomskih ratova. S druge strane, čežnja izručenja vlastite sudbine u ruke "genija", u kulturi kulta "Supermana", "Speidermana", Harry Pottera… što drugo predstavlja ako ne kloniranog Nietzscheovog nadčovjeka?

 

Piše: JOSIP BLAŽEVIĆ, www.ver.hr


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara