Poziv na hitnu akciju peticijama do 12.4.2012. - Građanska inicijativa „I ja sam bio embrij“

Poziv na hitnu akciju peticijama do 12.4.2012. - Građanska inicijativa „I ja sam bio embrij“

Katolička Crkva nije protiv potpomognute oplodnje. No ne na bilo koji način. 30+ postotna uspješnost svakako nije neki rezultat pohvale kojim potpomognuta oplodnja zamrzavanjem zametaka 'pomaže'...

Sveti Patrik - navjestitelj kršćanstva druidima i poganima

Sveti Patrik - navjestitelj kršćanstva druidima i poganima

Sveti Patrik zaštitnik je država Irske i Nigerije. Ovaj svetac, rođen 385. godine u Škotskoj u 16-toj godini biva zatočen od strane gusara zajedno sa tisućama drugih, i 6 godina provodi u ropstvu. Njegov gospodar ga postavlja za pastira ovaca.

 

Patrikov otac bio je đakon. U razdoblju ropstva sam Patrik se približava se Bogu, te je mnogo molio i činio pokoru, to je bilo njegovo upoznavanje Živoga Boga. Tada mu dolazi glas da će uskoro biti oslobođen. Nakon toga uspijeva pobjeći i vratiti se u Britaniju.

 

Nakon što se odlučio zarediti za đakona u Auxerru (tamo se studijem spremao za svećenstvo), današnjoj Francuskoj a tadašnjoj Galiji, dolazi mu san u kojem mu se jedan Irac (zbog toga poveznica sa Irskom) daje pismo u kojem su pisale ove riječi: "Molimo te, vrati se i budi opet s nama!". Patrik je to osjetio kao Božji poziv za navještenje evanđelja tadašnjoj poganskoj Irskoj, u kojoj su prevladavali keltski pogani i druidi. No biskup ga nije htio poslati u Irsku, ali je to učinio papa Celestin I, poslavši ga da naviješta evanđelje. Tamo je nailazio i na probleme i otpor, jednom prilikom je bio zatočen 15 dana. Kraljevi odličnici i priprosti puk su prihvaćali navještenja, te je Sveti Patrik uveo i monaštvo, koje će zahvaljujući irskim monasima imati veliki utjecaj naviještenja u Europi. Proslavio se i kao čudotvorac, i kao proricatelj budućih događaja. Umire 461.

 

Mnoge crkve u svijetu njemu su posvećene, najviše u Irskoj, SAD-u i Australiji. Dan sv. Patrika se slavi 17. ožujka kao irski nacionalni blagdan. Jedan je od rijetkih svetaca koje štuju: katolici, pravoslavci, anglikanci i luterani.

 

U slikarstvu, Sveti Patrik je uvijek naslikan sa trolistom djetelinom, jer je poganim Ircima na taj način objašnjavo trojedinog Boga.

U današnjem modernom svijetu mnogi ljudi "od svijeta" blagdan Svetog Patrika poistovjećuju samo sa poznatim irskim proizvodom pivom, tako da taj dan obilježavaju sa pijančevanjem, hedonizmom, itd - što nije naravno nimalo slično Svetom Patriku, velikom katoličkom svecu.

 

Molitva svetog Patrika, apostola Irske

Krist je u meni.
Krist je preda mnom,
Krist je iza mene,
Krist je iznad mene,
Krist je ispod mene,
Krist mi je s desna,
Krist mi je s lijeva,
Krist je u srcu svakog čovjeka koji misli na me,
Krist je u svakom čovjeku koji me gleda,
Krist je u svakom uhu koje me čuje.

 

 

Izvori:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Patrik
http://www.zupa-svkriz.hr/kalendar/novi/opis.php?dat=patrik317.htm

 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike

http://www.tebe-trazim.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=7481

Patrick