Relativizam naspram Isusovog pitanja: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?"

Relativizam naspram Isusovog pitanja:

Relativizam se pojavljuje danas kao jedan od najvećih problema koji se susprostavlja Božjem nauku. Domena je to, koja obuhvaća svijest čovjeka od obitelji, odgoja, društvenog djelovanja, pa sve do...

Sveti Patrik - navjestitelj kršćanstva druidima i poganima

Sveti Patrik - navjestitelj kršćanstva druidima i poganima

Sveti Patrik zaštitnik je država Irske i Nigerije. Ovaj svetac, rođen 385. godine u Škotskoj u 16-toj godini biva zatočen od strane gusara zajedno sa tisućama drugih, i 6 godina provodi u ropstvu. Njegov gospodar ga postavlja za pastira ovaca.

 

Patrikov otac bio je đakon. U razdoblju ropstva sam Patrik se približava se Bogu, te je mnogo molio i činio pokoru, to je bilo njegovo upoznavanje Živoga Boga. Tada mu dolazi glas da će uskoro biti oslobođen. Nakon toga uspijeva pobjeći i vratiti se u Britaniju.

 

Nakon što se odlučio zarediti za đakona u Auxerru (tamo se studijem spremao za svećenstvo), današnjoj Francuskoj a tadašnjoj Galiji, dolazi mu san u kojem mu se jedan Irac (zbog toga poveznica sa Irskom) daje pismo u kojem su pisale ove riječi: "Molimo te, vrati se i budi opet s nama!". Patrik je to osjetio kao Božji poziv za navještenje evanđelja tadašnjoj poganskoj Irskoj, u kojoj su prevladavali keltski pogani i druidi. No biskup ga nije htio poslati u Irsku, ali je to učinio papa Celestin I, poslavši ga da naviješta evanđelje. Tamo je nailazio i na probleme i otpor, jednom prilikom je bio zatočen 15 dana. Kraljevi odličnici i priprosti puk su prihvaćali navještenja, te je Sveti Patrik uveo i monaštvo, koje će zahvaljujući irskim monasima imati veliki utjecaj naviještenja u Europi. Proslavio se i kao čudotvorac, i kao proricatelj budućih događaja. Umire 461.

 

Mnoge crkve u svijetu njemu su posvećene, najviše u Irskoj, SAD-u i Australiji. Dan sv. Patrika se slavi 17. ožujka kao irski nacionalni blagdan. Jedan je od rijetkih svetaca koje štuju: katolici, pravoslavci, anglikanci i luterani.

 

U slikarstvu, Sveti Patrik je uvijek naslikan sa trolistom djetelinom, jer je poganim Ircima na taj način objašnjavo trojedinog Boga.

U današnjem modernom svijetu mnogi ljudi "od svijeta" blagdan Svetog Patrika poistovjećuju samo sa poznatim irskim proizvodom pivom, tako da taj dan obilježavaju sa pijančevanjem, hedonizmom, itd - što nije naravno nimalo slično Svetom Patriku, velikom katoličkom svecu.

 

Molitva svetog Patrika, apostola Irske

Krist je u meni.
Krist je preda mnom,
Krist je iza mene,
Krist je iznad mene,
Krist je ispod mene,
Krist mi je s desna,
Krist mi je s lijeva,
Krist je u srcu svakog čovjeka koji misli na me,
Krist je u svakom čovjeku koji me gleda,
Krist je u svakom uhu koje me čuje.

 

 

Izvori:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Patrik
http://www.zupa-svkriz.hr/kalendar/novi/opis.php?dat=patrik317.htm

 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike

http://www.tebe-trazim.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=7481

Patrick