Da li je teologija pentekostalne zajednice Riječ Života doista biblijski Istinita?

Da li je teologija pentekostalne zajednice Riječ Života doista biblijski Istinita?

Ulf Ekman, upravo najutjecajniji teolog pentekostalne zajednice u svijetu i osnivatelj i u Hrvatskoj poznate Crkve "Riječ Života", obratio se na katoličanstvo. Znakovito je da je on sam priznao da...

Strah Gospodnji - početak mudrosti

Strah Gospodnji - početak mudrosti

Strah Gospodnji je stanje nad kojim zastaje svaki iskreni vjernik. Svaki vjernik koji duboko razmišlja o vjeri i shvaća da je poput kapi u moru bezgraničnog Božjeg stvaranja, bojati će se u jednu ruku Gospoda, a u drugu osjećati neizmjernu radost i ljubav što nam ju Gospodin podari, kao i dar života. Zanimljiva je ovo naoko nelogična situacija: bojati se Oca sa nebesa, koji bi trebao ljubiti i nas ljude. I ljubi nas. No zbog čega strah Gospodnji? Upravo zbog Savršenog Gospodina. Kako mu je veliko milosrđe, tako mu je velika i strogoća - jer bez obje, nema pravednosti. Gospodin je savršena pravednost.

Pismo uči da je zapravo odlična osobina vjernika imati osjećaj straha Božjega u sebi:

 

Knjiga Sirahova 1 - 
14Strah Gospodnji početak je mudrosti, s vjernima je ona stvorena u utrobi majčinoj.

Knjiga Sirahova 19 -
24 Bolje je biti razborom siromašan ali bogobojazan nego biti bogat razborom a kršiti Zakon.

Mudre Izreke 14 -
27Strah Gospodnji izvor je života: on izbavlja od zamke smrti. 

Mudre Izreke 19 -
23Strah Gospodnji daje život, i tko se njime ispuni, zlo ga ne pohodi. 

Mudre Izreke 2 -
1Sine moj, ako primiš moje riječi i pohraniš u sebi moje zapovijedi, 2i uhom svojim osluhneš mudrost i obratiš svoje srce razboru; 3jest, ako prizoveš razum i zavapiš za razborom; 4ako ga potražiš kao srebro i tragaš za njim kao za skrivenim blagom - 5tada ćeš shvatiti strah Gospodnji i naći ćeš Božje znanje. 

Mudre Izreke 22 -
4Nagrada je poniznosti strah Gospodnji, bogatstvo, čast i život.

 

 

Strah Gospodnji zapravo je dokaz ljudske mudrosti. Odraz je poniznosti, bez koje se ne može ljubiti Boga, a to je ono što prvo treba ljubiti. Jer kad je Bog na prvom mjestu, sve drugo je na svojem mjestu. Strah Gospodnji je dokaz da čovjek ne ovisi sam o sebi. Da mu život visi o tankoj niti koja može svake sekunde puknuti. Što nam je potrebno da se izvučeno iz te užasne nevolje? Tko nam je potreban da nas izbavi od ralja smrti i propadanja? Možemo biti sretni na ovome svijetu, no ovaj je život poput mosta - prolazimo kroz njega, tu smo neko relativno kraće vrijeme i onda se naš smrtni život na zemlji završava. Što možemo sa propadljivog svijeta ponijeti k Bogu? Baš ništa. Ništa - osim duhovnog. Hvala Bogu i Gospodinu našemu Isusu Kristu. Bog ljubi te koji ga se boje. Jer oni itekako znaju da ovise o njemu, da ga trebaju. Pogledajmo što kaže cijelo prvo poglavlje Knjige Sirahove (Stari Zavjet), koje je posvećeno strahu Božjem i što strah Božji zapravo nosi u sebi:

 

Knjiga Sirahova 1 - 
1Svaka je mudrost od Gospoda i s njime je dovijeka. 2Tko će izbrojiti pijesak morski i kaplje kišne i dane vječnosti? 3Tko će istražiti nebesku visinu, zemaljsku širinu i dubinu bezdana? 4Mudrost je stvorena prije svega ostalog, i misaon razbor vječan je. 5 # 6Komu se otkrio korijen mudrosti i tko znade njezine namisli? 7 # 8Samo je jedan mudar i uistinu strašan kad sjedi na prijestolju svojem - Gospod. 9On ju je stvorio, gledao i izbrojio, izlio je na sva svoja djela, 10na svako tijelo prema veličini njegovoj i obdario njome one koji ga ljube. 11Strah je Gospodnji slava i hvala, veselje i vijenac radosti. 12Strah Gospodnji sladi srce, daje radost, veselje i dug život. 13Tko se boji Gospoda, sretan je na svršetku i blagoslovljen u dan svoje smrti. 14Strah Gospodnji početak je mudrosti, s vjernima je ona stvorena u utrobi majčinoj. 15Svila je gnijezdo s temeljem vječnim među ljudima i bit će vjerna porodu njihovu. 16Strah je Gospodnji punina mudrosti, ona ih opija svojim plodovima. 17Dom im napunja milinama i klijeti svojim urodom. 18Strah Gospodnji vijenac je mudrosti koji cvate mirom i zdravljem. 19Gospod je nju gledao i izbrojio i izlio spoznaju i razbor, uzvisio slavu onih koji je posjeduju. 20Strah Gospodnji korijen je mudrosti, a izdanci su dug život. 21 # 22Strast opakoga ne može opravdati, jer mu teret strasti donosi pad. 23Strpljiv čovjek podnosi do u pravi čas, a na kraju uživa radost. 24On krije svoje riječi do pravog trena, i usta mnogih govore o njegovu razboru. 25U riznicama mudrosti zagonetke su spoznaje, ali je grešniku mrska pobožnost. 26Želiš li mudrost, vrši zapovijedi, i Gospod će ti je dati. 27Jer strah je Gospodnji mudrost i pouka, i Gospodu je draga vjernost i krotkost. 28Ne opiri se strahu Gospodnjem i ne pristupaj Gospodu dvolična srca. 29Ne budi licemjer pred ljudima i pazi na usne svoje. 30Ne uznosi se, da ne padneš i da se ne osramotiš, jer Gospod će otkriti tvoje tajne i poniziti te pred svim zborom, jer nisi dosegao straha Gospodnjeg i jer ti je srce puno prijevare. 31Strah Gospodnji u kušnji

 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara