Jeste li sigurni da ste vjernik?

Jeste li sigurni da ste vjernik?

Jeste li se ikada zapitati da li je točna vaša predodžba o tome što znači vjerovati i da li vjera može biti živa ili mrtva? Da li sebe smatrate aktivnim vjernikom ili pasivnim? Postoji li uopće...

Otac i izvor

Odnos Boga i čovjeka, u gledištu Boga prema čovjeku, mogao bi se opisati kao pogled Oca prema sinu. Već stoljećima, pa i tisućama godina, čovjek traži smisao vlastitog identiteta na zemaljskog kugli; smisao svog vlastitog postojanja.

Sasvim je sigurna jedna stvar, svi smo mi, vjernici i nevjernici, iz jednog - istog - izvora. Bilo da taj izvor gledamo samo kao Silu, ili pak bilo kakvu energiju, izvor je isti.

No nalaže se, po logici stvari, pa i vjerojatnosti i statistici, da je izvor, ako je već stvorio inteligenciju koju je dao živim bićima, i sam inteligentan, barem u nekoj mjeri - i to je dovoljno da ta teorija bude istinita. Postoje teorije, da je sve nastalo slučajno, no tada Sila samog izvora gubi smisao. No Sila definitivno postoji. Dokaz tome je sam red u svemiru. Ili ako želite, u samim fraktalima, nevidljivim ljudskom oku osim bez adekvatnog oruđa. Fraktali su dokaz izuzetnog reda i slijeda u prirodi i elementima. Kada Sila nebi isijavala red, vladao bi kaos, a poredak elemenata sve od svemira, do atoma, obitava itekakvim redom. Dakle inteligentna sila koja omogućuje i koja je definirala neke asptraktne vrijednosti oduvijek - vrijeme, prostor, pa i neapstraktne poput materije; definitivno i sigurno - obitava.

U samoj Bibliji, i Bog je opisan kao nešto kako često agnostici (iako to možda i ne znaju) vole nazivati Boga, "Silom" -

 

Marko 14 -
62 A Isus mu reče: "Ja jesam! I gledat ćete Sina Čovječjega gdje sjedi zdesna Sile i dolazi s oblacima nebeskim."


Nadalje, Bog i u religijama ima ime, i to ono koje još dodatno opisuje njegovu duhovnu stranu, koji jednostavno za sebe kaže da on Je. Definiran. Obitava - jednostavno Je:

 

Izlazak 3 - 
14 "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama."


Ovaj 'Ja jesam' je u principu ista Sila, kakvu bilo tko doživljava za Stvoritelja svega oko nas. Na koncu, stvar se svodi na imenovanje - kako netko tu Silu naziva. On se nalazi svuda. Čak i u nama. Da je tako, potvrđuje sama činjenica što svatko od nas može reći za sebe - "Ja jesam".

 

A da Otac zaista ljubi i sve nam to daje, objavljuje i njegova Riječ u Knjizi:

 

Matej 5 -
44A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone 45da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.

 

U odnosu Boga prema čovjeku, zbog Silnog Boga, i njegove bezgranične savršenosti, inteligencije, koja nam je omogućila život, možemo zamjetiti ovo: ljubav Boga prema čovjeku. To je osnovni i istinski opis Boga, ako hoćete Oca - izvora - koji daje jer u svojoj vlastitoj volji, stvara sa Silom, u ljubavi koju želi podijeliti sa nama.


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara