Traži li Bog od nas "dokaze" ili su blaženiji koji ne vidješe a vjeruju? Razlike u načinu vjerovanja između kršćana i muslimana

Traži li Bog od nas

Vjerovati znači oslanjati se na nešto za što nemaš potpunih racionalnih dokaza (zato i vjeruješ u nešto: vjeruješ u to što potpuno ne znaš, inače bi to zvao znanjem jer bi ti to bilo viđeno i...

Ima li današnji kršćanin izbora na političkoj sceni?

U Republici Hrvatskoj svijest o izboru zakonodavaca i upravitelja raznih društvenih segmenata sigurno igra važnu ulogu. U zemlji u kojoj prevladava katoličko stanovništvo, čini se da je izbor onih koji promoviraju moderne kršćanske stavove neupitan. No, da li je doista tako.


Kao i u svijetu, ljevica, desnica te centar bore se za prevlast. No moderni zapadnjački neoliberalni stavovi svakako da u mnogočemu zagušuju kršćanstvo. Zbog prevelike slobode dešava se i veći grijeh. Kako uči Biblija:

 

Knjiga Sirahova  10 - 
2Kakav je vladar, takvi su i činovnici; i kakav je gradski upravitelj, takvi mu i građani.

 

Prosječan čovjek će danas samo kritizirati, i vidjeti greške u svemu. Problem je to višeslojan, a leži u činjenici da malo koju političku organizaciju ne čine ljude koji istinski slijede Evenđelje i Krista. Problem su i glasni vođe, koji često svojim primjerima nisu dovoljan primjer, a uvijek iznova i nanovo daju neodrživa obećanja.

 

Svaki iskreni kršćanin bi trebao znati da ne mora glasati samo zbog socijalne i ekonomske situacije, već i zbog moralno-društvenog odgoja.

 

Pobačaj, umjetna oplodnja, istraživanje matičnih stanica embrija, eutanazija, legalizacija homoseksualnih brakova - ovo su stvari koje kršćanstvo po svojim temeljama ne može odobravati. Bog želi život, i stvara život.

 

Građana u republici Hrvatskoj sve je manje. Razne beneficije za porast nataliteta svakako je također jedna od stavki koje u okviru politike suvremeni kršćanin treba shvaćati.

 

Svakako svaki kršćanin mora znati da glasanje za lijeve ili desne ili odabir "manjeg zla" neće dovesti do rezultata "dobrog", jer bilo kakvo zlo je zlo. Ovo dakle uopće nije pitanje glasati li za lijevu ili desnu opciju. Nego možda i za nijednu od njih, ukoliko ne teže evanđelju.

 

Zato postoje i političke opcije (iako rijetke) koje promoviraju Istinske kršćanske stavove. Takvih političkih opcija sigurno je malo, no svakako da će istinski kršćanin potražiti političku opciju koja promovira moral temeljen na evenđelju.

 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara