Sv. Margarita, djevica i mučenica

Sv. Margarita, djevica i mučenica

Sv. Margarita rodila se u trećem stoljeću poslije Krista, u pokrajini Pizidiji u Maloj Aziji u gradu Antiohiji. No, prema svjedočanstvima suvremenika bila je izrazito lijepa djevojka. Nakon smrti...

"U ruci mu leži život svakog bića i dah životvorni svakog ljudskog tijela"

Mnogi ljubitelji životinja predbacuju Crkvi nauk da životinje nemaju dušu; pa razmontirajmo dakle o čemu se tu dakle radi, i što točno o duši kaže Crkva i njezini naučitelji.

Svojstven samo čovjeku je duh, no dušu imaju sva živa bića na ovom svijetu na sebi svojstven način. Mačke, psi, papige, biljke itd. imaju duše na stupnju njima shodnom na način koji ih čini upravo onim što jesu, mačkama, psima i papigama. Čini se da danas vlada prijepor između neinformiranih poznavatelja Pisma i katekizma koji bi željeli prišiti negativne konotacije uz stanje životinja i duše u smislu Božanskog plana.

 

Pogledajmo sljedeće činjenice.

 

U katekizmu katoličke Crkve iz 1993, kojeg su sastavili pod vodstvom kardinala Ratzingera - današnjeg pape Benedikta VXI., piše:

2417 Bog je životinje obećao gospodarenju čovjeka, kojeg je stvorio po svojom obličju.

 

Čovjek ima svoju ljudsku dušu, ali i duh, inteligenciju, svijest o svijetu oko sebe i svijest o sebi samome.
Ono što nazivamo "duhom" u spiritualističkom smislu, jest na neki način duh umrle osobe kojoj je duša transcendentirala na onaj svijet, ali se sama osoba nije pomirila sa svojom smrću. U ovome se dakle razlikujemo sa životinjama. Budući da je prema Pismu, Bog prema svojoj slici stvorio čovjeka (što je zapravo i nevažno u ovoj priči), ali je tu i druga činjenica - čovjek je svjestan Boga; jasna je stvar da čovjek ima neku svijest o Bogu. Životinje dakle nemaju tu svijest o spoznaji živoga Boga. I o tome je dakle cijela ta priča; o razumoj spoznaji i svijesti čovjeka prema Bogu kao ishodištu svega živoga i neživoga, kakvu nemaju životinje.

 

Po nekim teolozima, duh se može promatrati i kao aspekt duše koji se razvija, koji je centar emocija i želje, onaj dio koji omogućava čovjeku komunikaciju s Bogom. U izvornoj hebrejskoj pneumatologiji, duh zapravo znači, kao i kod nas, dah, izdah, uzduh... životni pokret ili impuls. Budući da životinje ne razvijaju svijesno taj odnos sa Bogom kao čovjek, one su na drugačijoj razini sa Bogom.

 

S druge strane, o spasenju životinja, niti imamo zapisano niti "da", niti "ne" u Bibliji.

I voli li na posljetku Bog životinje, i mari li za njih? Da, Bog voli, svako živo biće. Pogledajmo:

 

Najprije vidimo da je za vrijeme potopa Bog maknuo sa lica zemlje ne samo sve životinje, već i ljude:

 

Postanak 7 - 23
Istrijebi se svako biće s površja zemaljskog: čovjek, životinje, gmizavci i ptice nebeske, sve se izbrisa sa zemlje. Samo Noa ostade i oni što bijahu s njim u korablji.

 

Što dakle dokazuje da Bog voli životinje i sva bića? Ovo zasigurno:


Matej 6 -
26 "Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac.

 

Knjiga Mudrosti 19 - 
79 Sve divlje i pitome životinje, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!

Psalmi 50 - 
10ta moje su sve životinje šumske,
tisuće zvjeradi u gorama mojim.

Job 12 - 
7Ali pitaj zvijeri, i poučit će te; ptice nebeske pitaj, i razjasnit će ti. 8Gušteri zemlje to će ti protumačit', ribe u moru ispripovjedit će ti. 9Od stvorenja sviju, koje ne bi znalo da je sve to Božja ruka učinila?! 10U ruci mu leži život svakog bića i dah životvorni svakog ljudskog tijela. 

Matej 15 - 
25Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: "Gospodine, pomozi mi!" 26On odgovori: "Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima." 27A ona će: "Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!" 28Tada joj Isus reče: "O ženo! Velika je vjera tvoja!


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike

Hvaljen Isus i Marija

Zdrava filozofija prepoznaje i razlikuje: vegetativnu dušu, osjetilnu životinjsku dušu, i duhovnu, inteligentnu ljudsku dušu koja je jedina besmrtna. Dakle samo u slučaju čovjeka se može govoriti o nastavku egzistencije duše.

U Svetom pismu pojmom »duša« označava se dakle svako živo biće, čak i životinja, ali najčešće tom se riječju označuju – ljudi.

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=6&conID=239&act=show

http://www.dw.de/teološka-zoologija-ili-i-žabe-imaju-dušu/a-16804886

Božji blagoslov

Svjedocanstva.com

Zivotinje imaju dusu, osim toga imaju pravila koja moraju postovati jer ce i one kod Boga odgovarat za svoja djela. Pa jel vi mislite Bog napravio zivotinje a da im ne dadne pravila ponasanja kao i nama, da rade sta hoce, naravno da zivotinje imaju dusu.

gogo

Tako je Jelena, dobro si napisala. Da Bog ne voli životinje, nebi im niti dao život. Život je dar. Često je težak ovakav život. Mnogi taj dar nikada nisu iskusili, jer se mnogi niti ne rode. Ne treba patnju čovjeka ili životinje zamjenjivati ljubavlju kojom nam je taj život dan.. svima nama bićima na zemlji i u svemiru

Uredništvo

Baš sam se nedavno zapitala kakav je stav Boga naspram životinja, s obzirom da ljudi i dalje nepotrebno muče životinje na mnoge načine držeći da im je to pravo dano od Boga (s obzirom da nas većina pamti riječi "Bog je životinje obećao gospodarenju čovjeka").

Moram priznat da mi je ovaj članak odličan, daje jednostavan i jasan odgovor potkrepljen citatima iz Biblije, te mnogo drugačiji u svojoj biti od onoga što svi pamtimo ... s obzirom da mi pokušavamo biti što manje grešni i što više nalik Isusu/Bogu u njegovoj dobroti i ljubavi ... možda je i vrijeme da i tu ljubav podijelimo i sa ostalim živim bićima što hodaju zemljom, dakle odgovor je Bog mari ... ali koliko marimo mi? :)

Jelena