Svjedočanstvo čitateljice o čudotvornim molitvama Svete Brigite

Svjedočanstvo čitateljice o čudotvornim molitvama Svete Brigite

Nakon objavljenog članka o čudotvornim molitvama svete Brigite, dobili smo komentare i mailove naših čitetelja o svojim osobnim svjedočanstvima. Prenosimo vam jedno takvo svjedočanstvo Ane iz...

Zašto papu Franju žaloste neki svećenici i kakvu sve čudesnu vlast od Isusa imaju svećenici?

Zašto papu Franju žaloste neki svećenici i kakvu sve čudesnu vlast od Isusa imaju svećenici?

Papa Franjo izjavio je da ga boli vidjeti svećenika u zadnjoj liniji nekog automobila. Svi smo grešnici, Bogu hvala. Ovo nije tekst nasuprost svećenika, već za njih. Doista, tko se od svog laičkog puka mogao odreći svega? Tko se je mogao svega odreći i čitav život odrediti da će živjeti za Krista. To pak podrazumijeva i veliku borbu, ustrajnost, pa zasigurno i padove. I svećenici se također ispovijedaju, jedni drugima. Sigurno da su i progonjeni nepravedno mnogi, i sam Gospodin je nagovijestio naš progon. Neka ovaj tekst bude molitva za svećenike.

 

Crkva - pakt između grešnog/nesavršenog čovjeka i bezgrešnog/savršenog Boga

 

Crkva je bogato tijelo, podložno ljudskim slabostima, što ne umanjuje njenu teološku ispravnost i put koji nam je dao Gospodin kada je poslao Duha Svetoga da bdije nad Crkvom (a Crkvu čine, osobe - glava Krist, i vjernici udovi). Isus je jasno rekao da će poslati nad cijelu Crkvu Duha Istine koji će ju upućivati u Istinu (Ivan 16,13, Ivan 14,17, Prva Ivanova poslanica 4,6). Gospodin Isus nigdje nije zamislio savršenu Crkvu, iako je njegova želja da svi budemo savršeni:

 

Matej 5,48
"Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

 

Da bi shvatili da Crkva nije samo obična organizacija i građevna tvorevina ljudske prirode, potrebno je pogledati u Sveto Pismo što ona je i kako djeluje:

 

Crkva je mistično tijelo, koje tvore glava Crkve, a to je Krist:

 

Poslanica Efežanima 5,23
Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve - On, Spasitelj Tijela.

 

Poslanica Kološanima 1,18
On je Glava Tijela, Crkve; on je Početak, Prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude Prvak.

 

I Crkvu osim glave tvore njeni udovi, a to su svi vjernici (svećenici, đakoni, laici, sav vjernički puk): 

 

Prva poslanica korinćanima 12,12
Doista, kao što je tijelo jedno te ima mnogo udova, a svi udovi tijela iako mnogi, jedno su tijelo - tako i Krist.

 

Prva poslanica korinćanima 12,20
A ovako, mnogi udovi - jedno tijelo!

 

Prva poslanica korinćanima 12, 27
A vi ste tijelo Kristovo i, pojedinačno, udovi.

 

Poslanica Rimljanima 12,5
tako smo i mi, mnogi, jedno tijelo u Kristu, a pojedinci udovi jedan drugomu.

 

Prva poslanica korinćanima 6,15
Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Hoću li dakle uzeti udove Kristove i učiniti ih udovima bludničinim? Nipošto!

 

Poslanica Efežanima 5,30
Doista, mi smo udovi njegova Tijela!

 

I iako Duh upućuje preko glave (Krista) udovima u njihova srca što je Istina, udovi su i dalje individualne jedinke koje na temelju svoje slobode koju im je Gospodin dao, mogu učiniti nešto po svojoj volji što nije uvijek jednako Božjem naumu. 

 

Isus nije zamislio Crkvu u kojoj osobe ne mogu pogriješiti

 

Zašto znamo da Isus nikada nije zamislio savršenu Crkvu, nego baš ovakvu kakva je. Isus je itekako znao da je čovjek slab, i da neće iako mora, moći biti savršen, ali može težiti tome. On je znao, da će ga Petar čak tri puta zatajiti. Tom Petru je Isus svejedno dao "ključeve kraljevstva nebeskoga" (Matej 16,19). Taj Petar je kasnije postao prvi papa. Isus je znao da će Toma biti slab, tj. nevjeran, pa ga je morao očima vidjeti nakon uskrsnuća da bi vjerovao. I on je bio njegov apostol. Isus je znao da će Juda izdati Isusa. On zna život Samarijanke sa kojom priča. On sve zna. Isus dakle, itekako zna da je Crkva zajednica grešnika. To je pakt ili spona između grešnoga i nesavršenoga čovjeka, te bezgrešnoga i savršenoga Boga. Upravo takvu Crkvu, je osmislio Isus. Jer da je htio drugačiju, stvorio bi zajednicu bogova, a to bi značilo da nitko nebi imao pravu niti na jednu jedinu, pa ni najmanju pogrešku i misao. To bi značilo, da otpust grijeha kojeg je sam Isus dao učenicima, nebi imao smisla u toj istoj Crkvi koju je sazidao upravo za krštenje, oproštenje grijeha i navještaj radosne vijesti o spasenju u Njegovu imenu.

 

Nemaju svi jednake darove

 

Zli se itekako trudi naškoditi Crkvi. Papa Franjo ponukan istim Duhom Istine koji prima cijela Crkva, opominje svećenike koji iako ostaju u toj istoj Istini jer su primili Duha Istine, malo se više odaju svijetu nego Kristu. Potrebno je tu sagledati da nisu svim vjernicima (ni svećenicima ni vjerničkom puku) dani isti darovi:  

 

Prva poslanica korinćanima 12,29
Zar su svi apostoli? Zar svi proroci? Zar svi učitelji? Zar svi čudotvorci?

 

Nužna vjera u temeljne kršćanske Istine i zadaća apostola

 

Svakako je to potrebno reći i naglasiti da je potrebno težiti duhu, time Crkva sama sebe izgrađuje. No nije grešnost i slabost problem (dok se god čovjek ne predaje u teški grijeh). Potrebno nam je kako kaže papa, dopustiti Isusu da nas mijenja. Niti je zadaća isključivo i samo navještaj evanđelja, već i druge ovlasti je Isus uputio učenicima. Postoje i svećenici, koji nažalost ne vjeruju niti u svu vlast koju nam je Isus ostavio: u liječenje u Njegovo ime, izgon đavla u Njegovo ime, počivanje u duhu baš kao što je Pavao počivao tri dana nakon što mu se objavio Isus. Upravo za te svećenike, je potrebno najviše moliti, da se probudi taj žar u njima i ožive svoje župe:

 

Luka 10,19
Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi.

 

Matej 10,8
Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!

 

Marko 16, 15
I reče im: "Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. 16 Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. 17 A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, 18 zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro."

 

Zadaća laika, molitva za svećenike

 

Potrebno je dakle laičkom puku da u tom istom Duhu moli za svećenike, pastire na manjem ili većem položaju. Moliti za njihovu ustrajnost, i autentično kršćanstvo i čim više onih koji se ne boje činiti sve što Isus ovlašćuje. Isus kaže "ne bojte se!". Molimo Duha Svetoga da dođe u sili i vatri i zapali srca svećenika, baš kao što je papa potaknuo na novi život, život u Duhu, rođenje odozgor. Dođi, Gospodine, u naša srca, i srca naših pastira, molimo te!

 

Izvori:
http://blog.vecernji.hr/don-kacunko/2012/06/20/nitko-ne-ide-tamo-gdje-je-zalost/
http://www.vecernji.hr/vijesti/boli-me-kada-vidim-svecenika-posljednjem-modelu-auta-clanak-580375
http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/papa-duh-sveti-daje-novi-zivot/
http://www.dnevno.hr/vjera/iz-zivota-crkve/84463-papa-franjo-karizmatik.html
Foto: citluk.net 

 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara