Bog - Životan, voljan, inteligentan; ili pusta masa energije

Bog - Životan, voljan, inteligentan; ili pusta masa energije

Tko ili što je Bog? Tko smo mi? Zašto se nalazimo na ovome svijetu uopće? Zašto živimo, koji je naš smisao postojanja? Zašto uopće imamo život? Zašto nam nitko nikada otvoreno ne kaže te...

Strah Gospodnji - početak mudrosti

Strah Gospodnji - početak mudrosti

Strah Gospodnji je stanje nad kojim zastaje svaki iskreni vjernik. Svaki vjernik koji duboko razmišlja o vjeri i shvaća da je poput kapi u moru bezgraničnog Božjeg stvaranja, bojati će se u jednu ruku Gospoda, a u drugu osjećati neizmjernu radost i ljubav što nam ju Gospodin podari, kao i dar života. Zanimljiva je ovo naoko nelogična situacija: bojati se Oca sa nebesa, koji bi trebao ljubiti i nas ljude. I ljubi nas. No zbog čega strah Gospodnji? Upravo zbog Savršenog Gospodina. Kako mu je veliko milosrđe, tako mu je velika i strogoća - jer bez obje, nema pravednosti. Gospodin je savršena pravednost.

Pismo uči da je zapravo odlična osobina vjernika imati osjećaj straha Božjega u sebi:

 

Knjiga Sirahova 1 - 
14Strah Gospodnji početak je mudrosti, s vjernima je ona stvorena u utrobi majčinoj.

Knjiga Sirahova 19 -
24 Bolje je biti razborom siromašan ali bogobojazan nego biti bogat razborom a kršiti Zakon.

Mudre Izreke 14 -
27Strah Gospodnji izvor je života: on izbavlja od zamke smrti. 

Mudre Izreke 19 -
23Strah Gospodnji daje život, i tko se njime ispuni, zlo ga ne pohodi. 

Mudre Izreke 2 -
1Sine moj, ako primiš moje riječi i pohraniš u sebi moje zapovijedi, 2i uhom svojim osluhneš mudrost i obratiš svoje srce razboru; 3jest, ako prizoveš razum i zavapiš za razborom; 4ako ga potražiš kao srebro i tragaš za njim kao za skrivenim blagom - 5tada ćeš shvatiti strah Gospodnji i naći ćeš Božje znanje. 

Mudre Izreke 22 -
4Nagrada je poniznosti strah Gospodnji, bogatstvo, čast i život.

 

 

Strah Gospodnji zapravo je dokaz ljudske mudrosti. Odraz je poniznosti, bez koje se ne može ljubiti Boga, a to je ono što prvo treba ljubiti. Jer kad je Bog na prvom mjestu, sve drugo je na svojem mjestu. Strah Gospodnji je dokaz da čovjek ne ovisi sam o sebi. Da mu život visi o tankoj niti koja može svake sekunde puknuti. Što nam je potrebno da se izvučeno iz te užasne nevolje? Tko nam je potreban da nas izbavi od ralja smrti i propadanja? Možemo biti sretni na ovome svijetu, no ovaj je život poput mosta - prolazimo kroz njega, tu smo neko relativno kraće vrijeme i onda se naš smrtni život na zemlji završava. Što možemo sa propadljivog svijeta ponijeti k Bogu? Baš ništa. Ništa - osim duhovnog. Hvala Bogu i Gospodinu našemu Isusu Kristu. Bog ljubi te koji ga se boje. Jer oni itekako znaju da ovise o njemu, da ga trebaju. Pogledajmo što kaže cijelo prvo poglavlje Knjige Sirahove (Stari Zavjet), koje je posvećeno strahu Božjem i što strah Božji zapravo nosi u sebi:

 

Knjiga Sirahova 1 - 
1Svaka je mudrost od Gospoda i s njime je dovijeka. 2Tko će izbrojiti pijesak morski i kaplje kišne i dane vječnosti? 3Tko će istražiti nebesku visinu, zemaljsku širinu i dubinu bezdana? 4Mudrost je stvorena prije svega ostalog, i misaon razbor vječan je. 5 # 6Komu se otkrio korijen mudrosti i tko znade njezine namisli? 7 # 8Samo je jedan mudar i uistinu strašan kad sjedi na prijestolju svojem - Gospod. 9On ju je stvorio, gledao i izbrojio, izlio je na sva svoja djela, 10na svako tijelo prema veličini njegovoj i obdario njome one koji ga ljube. 11Strah je Gospodnji slava i hvala, veselje i vijenac radosti. 12Strah Gospodnji sladi srce, daje radost, veselje i dug život. 13Tko se boji Gospoda, sretan je na svršetku i blagoslovljen u dan svoje smrti. 14Strah Gospodnji početak je mudrosti, s vjernima je ona stvorena u utrobi majčinoj. 15Svila je gnijezdo s temeljem vječnim među ljudima i bit će vjerna porodu njihovu. 16Strah je Gospodnji punina mudrosti, ona ih opija svojim plodovima. 17Dom im napunja milinama i klijeti svojim urodom. 18Strah Gospodnji vijenac je mudrosti koji cvate mirom i zdravljem. 19Gospod je nju gledao i izbrojio i izlio spoznaju i razbor, uzvisio slavu onih koji je posjeduju. 20Strah Gospodnji korijen je mudrosti, a izdanci su dug život. 21 # 22Strast opakoga ne može opravdati, jer mu teret strasti donosi pad. 23Strpljiv čovjek podnosi do u pravi čas, a na kraju uživa radost. 24On krije svoje riječi do pravog trena, i usta mnogih govore o njegovu razboru. 25U riznicama mudrosti zagonetke su spoznaje, ali je grešniku mrska pobožnost. 26Želiš li mudrost, vrši zapovijedi, i Gospod će ti je dati. 27Jer strah je Gospodnji mudrost i pouka, i Gospodu je draga vjernost i krotkost. 28Ne opiri se strahu Gospodnjem i ne pristupaj Gospodu dvolična srca. 29Ne budi licemjer pred ljudima i pazi na usne svoje. 30Ne uznosi se, da ne padneš i da se ne osramotiš, jer Gospod će otkriti tvoje tajne i poniziti te pred svim zborom, jer nisi dosegao straha Gospodnjeg i jer ti je srce puno prijevare. 31Strah Gospodnji u kušnji

 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara