Priča Nevenke Poplašen

Priča Nevenke Poplašen

Nevenka Poplašen poslala nam je svoje svjedočanstvo. Ovo je priča o mističnim stvarima u životu Nevenke, elementima...

Isus - pastir dobri koji govori o ovčinjaku (Crkvi)

Isus - pastir dobri koji govori o ovčinjaku (Crkvi)

Isus Gospodin naš pastir je dobri. Biti pastir označava predvodnika, nekoga tko umjerava i vodi. Onoga u koga svi gledaju i koga slušaju; koji se brine za zajednicu. Ovce su na ispaši, one se moraju hraniti da bi živjele spokojno. Pastir se brine za život ovaca i u njihovom zajedništvu iskazuje se i ljubav. Terminima poput "ovčinjak" prepoznata je metafora na Crkvu, kojim se kao zajednica vjernika opisuje skupina onih koji slijede svog pastira. 

 

Isus je u Svetom Pismu "pastir dobri":

 

Evanđelje po Ivanu 10, 1
"Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. 2 A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. 3 Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. 4 A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. 5 Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju."

 

U tijelu Kristove Crkve postoje strujanja kako i danas, tako i prije dvije tisuće godina. Danas osim katoličke Crkve imamo i pravoslavne vjernike, zatim protestantne, i druge manje kršćanske denominacije. Za vrijeme apostolskih pohoda neki vjernici su se smatrali više Pavlovim, neki više Petrovim; neki Kristovim - iako su i Gospodin Isus i ostala dva prvaka Crkve zapravo tumačili istu riječ koju im je isti Duh Sveti navješćivao kada se izlio na Pedesetnicu. Problem je bio u ljudima koji su se povodili da je netko više a netko manje u pravu. Tu lukavo upada i otac laži, koji želi raspršiti stado i izazvati raskole u njemu. Isus želi da sve vodi Krist i da budemo "jedne misli" kao što i obraćenik Pavao govori. Isus terminom "ovčinjak" označava buduću Crkvu, tj. opipljivu zajednicu vjernika unutar nekog okrvira: 

 

Evanđelje po Ivanu 10,16
Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir.

 

Bog u svojoj Riječi objašnjava ljudima da je i nekim učenicima dao vlast da budu pastiri:

 

Poslanica Efežanima 4,11
On i "dade" jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje

 

Dati za pastire se prije svega odnosi na svećenike i samog papu koji je Kristov namjesnik na zemlji. 

 

U Petrovoj poslanici Isus je dodatno opisan kao čuvar naših duša (gledajući na njegovo božanstvo), te kao "Natpastir":

 

Prva Petrova poslanica 2,25
Doista, poput ovaca lutaste, ali se sada obratiste k pastiru i čuvaru duša svojih.

 

Prva Petrova poslanica 5,4
Pa kad se pojavi Natpastir, primit ćete neuveli vijenac slave.

 

Isus kao pastir i kao onaj tko ovlašćuje druge biti pastirima traži od svih da budu u poslušnosti prema pastirima: a to znači u poslušnosti biti prema Crkvi. U poslušnosti biti prema duhovnom autoritetu. U poslušnosti i razboritosti biti prema nečijem poslanju čak i kada nam se ne čini da je netko pametniji od nas samih. Za poslušnost pastirima odnosno svećenicima, Isus se obraća kršćanima upravo u Luki 10,16:

 

Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire. A tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla. (Evanđelje po Luki 10,16)

 

 

Izvori:
Foto: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Agneau_lac_chambon.jpg 
 


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara