Vjernik s Bogom ili bez Boga (meditacije prof.dr. Tomislava Ivančića)

Vjernik s Bogom ili bez Boga (meditacije prof.dr. Tomislava Ivančića)

Sjedni opušteno, mirno, sabrano i, umjesto da razmišljaš, pokušaj slušati svoje srce, pusti neka tvoja intuicija prodre dalje od razuma, neka tvoji osjećaji svojim ticalima prodru u srce stvari i...

Odakle smo

Valerio Albisetti, jedan od najznačajnijih osoba suvremene psihoanalize kaže sljedeće riječi: bića smo Božanskog podrijetla. Netko bi se možda zapitao, pa dobro, to bi značilo da smo i sami jednaki Bogu, no zapravo se radi o jednoj sasvim drugoj činjenici. Bog kao ishodište, svega stvorenoga, izvor svega vidljivoga i nevidljivoga, materijalnoga i duhovnoga, zasigurno je svjestan entitet. Koji god da izvor je, logika nalaže, tog izvora je i nasljeditelj nasljednik - to ne znači da je itko ravan Bogu - ali je njegovog podrijetla. Upravo tu u igru upadaju često spominjane riječi da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku. Upravo ta univerzalna Istina zapravo objašnjava isto ovo što i suvremeni psihoanalitičari poput Albisetti-ja proučavaju.

I dok će zlobnici reći: nema tu Boga, niti ga ne treba, osoba koja raspoznaje da je sve iz istog izvora; da je sama Božanskog podrijetla, spoznati će čitavu velebnost Božanskog Bića.

A Bog je tu uvijek - u nama, sa nama, oko nas. Oduvijek, i zauvijek - bez vlasti smrti ili vremena nad njime. Onaj koji je definirao smrt i vrijeme - taj je; logično, i sam njihov upravitelj.

Približimo se stoga živome Bogu. Našoj sudbini, i našoj pravdi.I upoznajmo ne ono što vidimo okom, nego što čujemo u srcu, u dubini naše duše - to je jedini put upoznavanja Boga.

 

Ivan 20 -
28Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" 29Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara