Strah Gospodnji - početak mudrosti

Strah Gospodnji - početak mudrosti

Strah Gospodnji je stanje nad kojim zastaje svaki iskreni vjernik. Svaki vjernik koji duboko razmišlja o vjeri i shvaća da je poput kapi u moru bezgraničnog Božjeg stvaranja, bojati će se u jednu...

Odakle smo

Valerio Albisetti, jedan od najznačajnijih osoba suvremene psihoanalize kaže sljedeće riječi: bića smo Božanskog podrijetla. Netko bi se možda zapitao, pa dobro, to bi značilo da smo i sami jednaki Bogu, no zapravo se radi o jednoj sasvim drugoj činjenici. Bog kao ishodište, svega stvorenoga, izvor svega vidljivoga i nevidljivoga, materijalnoga i duhovnoga, zasigurno je svjestan entitet. Koji god da izvor je, logika nalaže, tog izvora je i nasljeditelj nasljednik - to ne znači da je itko ravan Bogu - ali je njegovog podrijetla. Upravo tu u igru upadaju često spominjane riječi da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku. Upravo ta univerzalna Istina zapravo objašnjava isto ovo što i suvremeni psihoanalitičari poput Albisetti-ja proučavaju.

I dok će zlobnici reći: nema tu Boga, niti ga ne treba, osoba koja raspoznaje da je sve iz istog izvora; da je sama Božanskog podrijetla, spoznati će čitavu velebnost Božanskog Bića.

A Bog je tu uvijek - u nama, sa nama, oko nas. Oduvijek, i zauvijek - bez vlasti smrti ili vremena nad njime. Onaj koji je definirao smrt i vrijeme - taj je; logično, i sam njihov upravitelj.

Približimo se stoga živome Bogu. Našoj sudbini, i našoj pravdi.I upoznajmo ne ono što vidimo okom, nego što čujemo u srcu, u dubini naše duše - to je jedini put upoznavanja Boga.

 

Ivan 20 -
28Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" 29Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"


Objavi na Facebooku

Vaš komentar:

refresh slike
Nema komentara