Govorio je protiv Crkve, a sada se sprema postati svećenik

Govorio je protiv Crkve, a sada se sprema postati svećenik

Svjedočanstvo osobe koja je  govorila protiv Crkve, živjela brzim i rastrošnim životom koji je bio okovan porocima, a sada se sprema postati svećenik. Ivan Dominik Iličić je mladi bogoslov iz...

Biblija

Tekstove možete downloadati i pregledati u .doc formatu (preuzeto od stranica Riječke nadbiskupije) - Stari zavjet, Novi zavjet

Tekst u online izdanju u našoj bazi podataka možda sadržava minorne greške. Tekst online Biblije je prijevod iz izdanja Kršćanske sadašnjosti.


Estera 10

1 Kralj Ahasver udari danak na zemlju i na otoke morske.
2 Sva djela njegove moći i hrabrosti, a tako i izvještaj o uzdignuću Mordokaja koga je kralj uzvisio, zapisani su u Ljetopisima kraljeva Medije i Perzije:
3 kako je Židov Mordokaj bio prvi iza kralja Ahasvera, velik u očima Židova, voljen od mnoštva svoje subraće kao pobornik blagostanja svoga naroda i glasnik mira za svoj rod.
3a Mordokaj uskliknu: "Božje je to djelo!
3b Sjećam se, evo, sna koji sam o tom usnio - ništa nije ostalo neispunjeno:
3c malen izvor koji posta rijeka, svjetlo, sunce i voda u izobilju. Rijeka je Estera kojom se kralj oženio i učinio je kraljicom.
3d Dva zmaja, to smo ja i Haman.
3e Narodi, to su svi oni koji su se udružili da bi zatrli ime židovsko.
3f Moj narod, to je Izrael - oni koji podigoše svoj glas k Bogu i biše spašeni. Da, Gospod spasi svoj narod! Gospod nas oslobodi svih onih zala! Bog izvede znakove i čudesa kakvih nema među poganima!
3g Zato on baca dva ždrijeba: jedan za Božji puk, drugi za sve ostale narode.
3h I oba ova ždrijeba izađoše u čas, vrijeme i dan koji je dosudio Bog za sve narode.
3i Sjetio se Bog naroda svoga i dosudio pravdu baštini svojoj.
3k I bit će im - narodu njegovu Izraelu - ovi dani mjeseca Adara, to jest četrnaesti i petnaesti, dani okupljanja, radosti i veselja pred Bogom za pokoljenja dovijeka."
3l Četvrte godine kraljevanja Ptolemejeva i Kleopatrina, Dositej, koji se kazao kao svećenik i levit, i njegov sin Ptolemej doniješe ovo pismo o Purimu, tvrdeći da je vjerodostojno i da ga je preveo Lizimah, sin Ptolemejev, iz Jeruzalema.